Magična šahovska čitanka

Dimitrije Bjelica (autor)

Magična šahovska čitanka

1980 din

U korpu

Magična šahovska čitanka Dimitrija Bjelice, jednog od naših najpoznatijih popularizatora šaha, ima svu magiju ove drevne igre. Da li je šah sport, igra, umetnost, ili nauka? Da li je, kako je govorio Svetozar Gligorić, borba sa samim sobom? Ili je svet bez laži, kako tvrdi naš slavni velemajstor Ljubomir Ljubojević. Za najveći broj igrača, pogotovo onih najvećih i najslavnijih, koje u ovoj knjizi, Dimitrije Bjelica citira i predstavlja kroz njihove čudesne partije i pobede, šah je bio, kako je govorio Bobi Fišer, život i samo život. Zato se u ovoj čitanci nalaze uputstva, ali i objašnjenja i pojmovi za one, koje će taj čarobni šahovski svet brzo zarobiti.

U njoj se nalazi i istorija šaha kroz najznačajnije partije ali, i kroz biografije svetskih prvaka, uz njihove briljantne partije koje su pomerale šahovske granice. Ova knjiga je jedinstvena zbog antologijskog izbora partija, njihovih otvaranja, ilustrativnih primera pozicione igre, kao i napadačkih varijanti i samih završnica. Ona obiluje i kuriozitetima raznih vrsta, pa čak i aforizmima i maksimama inspirisanih šahovskim svetom. Knjiga Dimitrija Bjelice čitaocima na ubedljiv način svedoči poznatu misao velikog srpskog pesnika Brane Petrovića: „Letom na Mesec čovek se približio bogovima – igrajući šah on je odavno s njima“.
Ovaj temeljni i zanimljivi vodič u svet šaha sadrži puno primera i problema za rešavanje, a upotpunjen je i odličnim šahovskim aforizmima. Čitanka sadrži i magične karte sa uputstvom za igranje šaha.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Šahisti
Ostali naslovi iz oblasti: Šah

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2013; Broširani povez; latinica; 23 cm; 244 str.; 978-86-17-17637-0;