Kultura

Teri Iglton (autor)

Kultura

869 din

Stara cena: 1100 din

U korpu

Kultura definiše čoveka kao biće, ali definisati kulturu i ukazati na njenu ulogu u našim životima nije tako jednostavno. Teri Iglton, jedan od najistaknutijih književnih i kulturnih kritičara raspoložen je da prihvati takav izazov. U ovoj pronicljivo analitičkoj i zajedljivo zabavnoj knjizi on istražuje kako su se kultura i naše ideje o njoj razvijali tokom dva poslednja veka - od uzvišene sfere do skromnih običaja, od otpora uzurpaciji industrijalizma do današnjeg najprofitabilnijeg izvoza kapitalizma.
Obuhvatajući umetnost, književnost, filozofiju, antropologiju i značajne mislioce kao što su Johan Gotfrid Herder, Edmund Berk kao, T. S.

Eliot, Metju Arnold Rejmond Vilijams i Oskar Vajld, Iglton daje koherentan pregled kulture čvrsto postavljene u njenom istorijskom i teorijskom kontekstu, osvetljavajući njen dosluh s kolonijalizmom, nacionalizmom, opadanje religije i vladavinu nad ’neobrazovanim’ masama. Iglton ispituje i savremenu kulturu, kritikujući komodifikaciju i kroćenje sile koja, pravilno shvaćeno, predstavlja vitalno sredstvo kultivisanja i oplemenjivanja naše društvene stvarnosti i obezbeđuje podsticaj da transformišemo građansko društvo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sociologija kulture
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Clio; 2017; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 135 str.; 978-86-7102-554-6;