knjizara.com
Krivična odgovornost pravnih lica

Mitja Deisinger, Miroslav Vrhovšek (autor)

Krivična odgovornost pravnih lica
rasprodato

Knjigu Krivična odgovornost pravnih lica napisali su poznati pravni pisci iz oblasti krivičnog prava Prof dr Mitja Deisinger i Prof dr Miroslav Vrhovšek. U knjizi se autori bave jednim od najsloženijih pitanja, danas, uopšte u krivičnom pravu, a to je krivična odgovornost pravnih lica.
Autori su analizirali uporednu zakonodavnu praksu povezujući je, istovremeno, sa svim do sada poznatim teorijama u anglosaksonskom i evropsko kontinentalnom pravu i na taj način su došli do odgovarajućih zaključaka. Ono što je

najinteresantnije, a svakako i najznačajnije je da su oba autora u različito vreme i u različitim državama došli do gotovo istovetnog zaključka, sa određenim nužnim nijansama, koje se u suštini svode na to da bi, delege ferenda, pravna lica trebala i morala autonomno krivično da odgovaraju za izvršena krivična dela.
U iznetom smislu, se oba autora zalažu za takav razvoj pravne misli koji treba da dovede do autonomne krivične odgovornosti pravnih lica, pri kojoj bi ta lica odgovarala za sopstveno ponašanje. Zato pri utvrđivanju njihove odgovornosti ne bi bilo potrebno da se utvrđuje odgovornost ili krivica pojedinih fizičkih lica. Po mišljenju autora, autonomna krivična odgovornost predstavlja najzahtevniji i najveći izazov za teoriju i praksu, jer podrazumeva stvaranje novih krivično pravnih oblika odgovornosti, koji se zasnivaju na ponašanju i delovanju pravnog lica. S obzirom na to da pravna lica nisu sposobna za krivično pravnu krivicu, nužno je da se razviju novi oblici njihove krivično pravne odgovornosti i odrede oblici i načini njihovog ponašanja, zbog kojih im se može uputiti društveni prekor. Nakon sprovedene analize svih savremenih teorija, oba autora zaključuju da bi najbolje i najčistije bilo rešenje kojim se uspostavlja uporedna odgovornost fizičkog i pravnog lica.
Cela knjiga, je znači, posvećena razradi iznete teorije o neophodnosti autonomne krivične odgovornosti pravnih lica za izvršena krivična dela.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Pravna lica , Krivična odgovornost
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu; 2009; Broširani povez; latinica; 24 cm; 251 str.; 978-86-7630-185-0;