knjizara.com
Kontrakultura - Sjedinjene Američke Države, šezdesete godine

Kristijana Sen-Žan-Polen (autor)

Kontrakultura - Sjedinjene Američke Države, šezdesete godine
rasprodato

Žestoke, pune strasti, 60-te godine su godine krize. Istovremeno sa nastajanjem novih nacija i širenjem uticaja socijalističkih zemalja, Sjedinjene Američke Države, kao i ostale zapadne zemlje, potresa preispitivanje vrednosti na kojima se one temelje. U takvoj atmosferi napetosti i nespokojstva, counter-culture, ?kontrakultura? nastaje kao izraz političkih ideja, jednog načina života i folozofskih postavki prepoznatljivih najpre po suprotstavljenosti načinu mišljenja velike većine stanovništva - ukratko kulturi industrijalizovanog društva.
U tom nejedinstvenom pokretu izdvajaju se dve osnovne struje. Prva, politi

čka i okrenuta siromašnima, predstavlja obnovu levice pod malo izmenjenim nazivom ?nova levica? ili New Left i izražava buntovničke ideje. Ti pobunjenici koji, bez jasnog poimanja stvari, odbacuju društvene nejednakosti, rat u Vijetnamu, politički sistem i univerzitet, protiv su svakog oblika vlasti i protesti su njihovo omiljeno sredstvo akcije.
Druga struja, struja hipika, nastala nešto kasnije, orijentisana je, pre svega, na lični izraz pojedinca. I hipici se bune protiv američkog društva, ali njihova kritika je suštinski usmerena ne toliko na političke probleme koliko na način života srednje društvene klase. Oni žele da - kroz alternativni stil koji stvaraju - svoj život učine sadržajnijim i bore se prvenstveno za same sebe, bilo pojedinačno ili u zajednicama. Najuočljiviji elementi tog stila, čija je osnova rok, jesu seksualna i psihodelična revolucija.

Autor:

Kristijana Sen-Žan-Polen bavi se istraživanjima u oblasti književnosti i civilizacije. Nekoliko godina provedenih u SAD i Francuskoj posvetila je proučavanju fenomena kontrakulture


Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Clio; 1999; Broširani povez; latinica; 21 cm; 253 str.;