knjizara.com
Komentar Zakona o opštem upravnom postupku
sa sudskom praksom i registrom pojmova

Vera Bačić, Zoran R. Tomić (autor)

Komentar Zakona o opštem upravnom postupku
rasprodato

Komentar Zakona o opštem upravnom postupku predstavlja klasik ove vrste izdanja kod nas. Delo je nastalo kao plod višedecenijskog iskustva autora. Objavljivanjem novog izdanja Komentara Zakona o opštem upravnom postupku, Službeni glasnik je izašao u susret apelima stručne javnosti i na prigodan način obeležio jubilej u vezi sa ovim izdanjem. Prvo izdanje ovog komentara pojavilo se pre trideset godina. U međuvremenu, štampano je devet izdanja, a ovo deseto izdanje ujedno je i poslednje, jer je prilagođeno Zakonu o opštem upravnom postupku čije važenje prestaje 31. maja naredne godine. Osim pomenuto

g razloga, izdavač se odlučio za objavljivanje ovog komentara i zbog toga što novi ZUP ne raskida vezu, nego uspostavlja kontinuitet s prethodnim propisom. Brojne odredbe starog zakona „učitane“ su u novi propis u izmenjenom ruhu, a za upravne postupke koji su započeti po starom ZUP-u mogu se konsultovati tumačenja naših autora. S druge strane, pravnopovesni karakter Komentara služi svima onima koji izučavaju domaće upravno pravo. Posebno blago predstavlja sudska praksa, brižljivo odabrana i sakupljena na jednom mestu.
U ovom obnovljenom izdanju nalazi se – pored redakcijski prečišćenog teksta još uvek aktuelnog ZUP-a – i tekst čl. 9, 103, 207. i 217. novog ZUP-a („Službeni glasnik RS“, broj 18/16), u vidu posebnog priloga na samom kraju knjige. Ove odredbe o zaštiti prava stranke u upravnom postupku u skladu s načelom delotvornosti i procesne ekonomije, o obavezi organa koji vodi službenu evidenciju u vezi sa zaštitom podataka stranaka, kao i o prekršajnoj odgovornosti rukovodioca organa i drugog ovlašćenog službenog lica za nepravilno postupanje u vezi s podacima neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija, primenjuju se počev od isteka roka od 90 dana od dana stupanja na snagu novog ZUP-a, odnosno početkom juna 2016. godine. Na taj način, korisnici Komentara raspolagaće važećim normativnim tekstom do stupanja na snagu novog ZUP-a.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Upravni postupak , Sudska praksa
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 10. izdanje, 2016; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 730 str.; 978-86-519-1451-8;