knjizara.com
Književna geografija

Anastasis Vistonitis (autor)

Književna geografija
rasprodato

Knjigu čine kratki zapisi iz pedesetak gradova i oblasti, od Venecije i Moskve, preko Nju Orleansa i Meksika, do Singapura i Sidneja, sa mnogo usputnik stanica.
U ovim neobičnim putopisima, književnost, pisci i njihovo stvaranje su na prvom mestu interesovanja.
Anastasis Vistonitis rođen je 1952. godine, u mestu Komotini u severnoj Grčkoj. Studirao je političke nauke i ekonomiju u Atini. Živeo je u SAD od 1983. do 1988. godine, a često je putovao po Evropi, Severnoj Americi, Africi, Australiji i Aziji.
Objavio je devet zbirki poezije, dve knjige eseja i tri knjige putopisa. Njegova dela prevedena su na 14 jezika. Trenutn

o živi u Atini i kolumnista je vodećeg grčkog lista "Vima".

Tekstovi iz ove knjige objavljivani su u Vimi, jednom od najtiražnijih nedeljnih listova u Grčkoj, u periodu od februara 2004. do februara 2005, u rubrici „Knjige". Više od godinu dana svake nedelje sam ponovo proživljavao prelazak iz jednog grada u drugi i iz jednog sloja iskustava u naredni.Nisam „putnik" u onom smislu koji obično pridajemo ovoj reci. Nikada nisam želeo sve da vidim, sve da saznam, sve da posetim. Pripadam onima kojima se dopada da se prepuštaju avanturi slučajnog. Zbog toga i ne koristim mape ili vodiče i ne planiram svoje vreme kad putujem. U životu svakog čoveka postoji jedna nepokretna tačka od koje ne može da se udalji - ovome nas uči drevna mudrost Ona određuje način na koji funkcionišu sećanje i zaborav u svakome od nas i kako se, zapravo, menjamo ostajući pri tom u suštini isti.Ako Istorija predstavlja arenu prozaiste, onda Geografija ograničava teren pesnika, koji kroz prozu nastoji da shvati poetiku jednog sveta za koji oseća, bezmalo telesno, kako preobražava živo tkivo uspomena.
Anastasis Vistonitis

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Grčka književnost , Evropa , Azija
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Geopoetika; 2008; Broširani povez; latinica; 20 cm; 197 str.; 978-86-7666-152-7;