knjizara.com
Kapošvarski đubretar

Robert G. Tili (autor)

Kapošvarski đubretar
594 din
Stara cena: 660 din
U korpu

Čitanje romana Kapošvarski đubretar Roberta Tilija nalik je vožnji strmoglavo brzim toboganom kroz kuću strave. Ta kuća strave, shvatiće čitalac ubrzo nakon ulaska u nju, zapravo je sam život. No to nije samo i isključivo život glavnog junaka ovog romana, već život uopšte, bilo čiji i svačiji, život neretko tegoban i nepristojno često odvratan, ali vazda neodoljiv– i neponovljiv.
Neponovljiv je,

pa otud i nesamerljivo dragocen, i svaki trenutak u njemu: autor Kapošvarskog đubretara do te je spoznaje došao na mukotrpan i uzvišen način, herojski doslednom autodestruktivnošću dostojnom nenadmašnih palih anđela književnosti, poput Oskara Vajlda, Džeka Keruaka, ili Čarlsa Bukovskog. Zbog toga Tili svaku rečenicu ispisuje kao da mu je poslednja, s očajničkom strašću iz koje se rađa raskošan i potresan umetnički doživljaj.

Taj je doživljaj od prve do poslednje rečenice prožet prkosno nihilističkim osećajem slobode, karakterističnim za pripadnike bit generacije pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Nedavnim odlaskom Lorensa Ferlingetija otišao je – zaključili su mnogi – poslednji veliki baštinik duha te generacije – ali nije. Jer, Robert Tili i dalje leti iznad kukavičjeg gnezda. Visoko.
Zoran Paunović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 126 str.; 978-86-515-1751-1;