knjizara.com
Kap veselja

Selvedin Avdić (autor)

Kap veselja
rasprodato

Miran se nakon rata vratio u grad onoga dana kada je, nakon zemljotresa i velike poplave, minuo zvuk zubarske bušilice. Pokušat će živjeti mirno, u oronuloj zgradi, sa živopisnim susjedima i uspomenama, započet će ljubavnu vezu s Verenom, bivšom ženom Kralja Banana koji je uz, recimo Hondu, anđela u kožnoj jakni, samo dio moćne i neobične galerije likova romana Kap veselja Selvedina Avdića.
Miranovo pripovedanje smenjivaće se sa sveznajućim pripovedanjem šefa sale hotela Metalurg u gradu kolevci proletarijata, a ispričana će biti priča o… teško je reći čemu sve. No, o mraku svakako, o o

tvorenim vratima podzemnog sveta koji je prokuljao u ljude, o zlu koje raste i dolazi, o padu i sumraku civilizacije, o teskobi i paranoji, o onome od čega kao od nekog apokaliptičnog ili tamnog futura, strepimo.
U ovoj se knjizi susreću ontološka i psihološka pometnja i rafinirana estetika Davida Linča s ličnom memorijom i nešto nostalgije za progresom i optimizmom socijalističkog razdoblja, koji je kao i sve drugo nastao na nesolidnim temeljima, na klupku zmija, kako to kaže inženjer rudarstva Arhitektu u romanu. Kap veselja je klupko značenja i simbola, vrh večeri i pjesma za fajrunt.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bosanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Književna radionica Rašić; 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 148 str.; 978-86-6351-049-4;