Kabinet čuda gospodina Vilsona

Lorens Vešler (autor)

Kabinet čuda gospodina Vilsona

rasprodato

Knjiga Kabinet čuda gospodina Vilsona predstavlja svojevrstan istraživački diptih jer je čine dve celine: prva se bavi prikazivanjem, analizom nastanka i postojanja Muzeja tehnologije iz doba jure u Los Anđelesu, dok se u drugom delu bavi genezom nastanka i sistematizacijom prvih zbirki kurioziteta, preteča današnjih muzeja.
Kabinet čuda gospodina Vilsona predstavlja svojevrstan pregled zbirki kurioziteta i fiktivnih fenomena.

Opisujući Muzej tehnologije iz doba jure, Lorens Vešler sa nama deli svoju nedoumicu oko prirode izloženih eksponata, da bi nam sledeći istoriju muzeologije u drugom delu knjige pokazao da su Vilsonovi muzejski predmeti fiktivni, tačnije, da predstavljaju mešavinu mašte i stvarnosti. Naime, ispitujući poreklo muzeja kao kulturnog fenomena, ovaj pisac nas sa istančanim poetskim osećajem vraća njihovim počecima u 16. i 17. veku, kada je kod slavnih i imućnih osobenjaka (poput Petra Velikog, Frederika Rajsa, Elijasa Ašmola, Frančeska Kalčeolarija) došla do izražaja strast za sakupljanjem i sistematizovanjem neuobičajenih pojava i predmeta.
Delo obiluje velikim brojem ilustracija vezanih kako za sam Muzej tehnologije iz doba jure, tako i za istorijat muzeja uopšte. U Kabinetu čuda gospodina Vilsona, čarobnoj studiji o neobičnom muzeju i njegovom tvorcu, Vešler daje zamah tom širokom pokretu otkrivanja i radoznalosti iz kojeg su nastali prvi muzeji, ali i temelji moderne nauke. Pred nama je pravi mali dragulj od knjige, izvanredna meditacija o ljudskoj kreativnosti, i sama zamršena i zadivljujuća kao što su čuda koja opisuje.


Ostali naslovi iz oblasti:

Izdavač: Clio; 1998; Broširani povez; latinica; 18,5 cm; 169 str.;