Jevrejska mlada

Luiđi Gvarnijeri (autor)

Jevrejska mlada

509 din

Stara cena: 599 din

U korpu

Rembrant je primetio da ga netremice gledam i nasmejao se. „Znam, previše pricam. Buncam. Molim vas da mi oprostite. Ali jedna misao me sve više proganja. Želim da naslikam ponor koji deli istinu od slike koju imamo o sebi.“

Ko su dvoje ljubavnika sa portreta Jevrejska mlada, jednog od najtajanstvenijih Rembrantovih dela? Ko su te dve zagonetne licnosti, koje je holandski majstor zauvek sjedinio u smelom i tananom gestu naklonosti, zbog kojih vec vekovima stojimo zapitani pred skandalom ljubavi?

Cini se da je odgovor zapisan u jednoj žutoj svesci medu stotinama sitno ispisanih stranica, od koje se studentkinja istorije umetnosti, Rebeka Lopes da Kosta nikada ne odvaja, noseci je sa sobom po pokislim ulicama jednog hladnog Pariza s kraja osamdesetih. Devojcinu tajnu deli samo Leo Gvaltijeri, covek prema kome oseca ljubav koja joj nije uzvracena. On je pisac na pocetku karijere, sklon picu, u beznadežnoj potrazi za idejom koja mu nedostaje. U devojcinom umu granica izmedu fikcije i realnosti postaje sve zbrkanija, dovodeci je na ivicu ludila. Jer život ostaje neispunjen, neodgonetljiv, kao nedovršena slika.

Novi uzbudljivi roman Luidija Gvarnijerija sa potresnom ironijom preplice dve zacudujuce ljubavne price iz razlicitih epoha, povezane tananom niti vecite borbe izmedu strasti i patnje, nemogucnosti praštanja, dvosmislenog odnosa izmedu književnosti i života.

Delo koje govori o bezvremenoj vrednosti lepote, mitskoj moci pripovedanja, neizmernoj snazi uobrazilje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italijanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2007; Broširani povez; latinica; 20 cm; 227 str.; 978-86-7436-799-5;