knjizara.com
Jablanovi Snene Zvijezde

Danko Grifits (autor)

Jablanovi Snene Zvijezde
880 din
U korpu

Jedan od lajtmotiva Nestorovićeve prozne strategije jesu jablanovi. Već od posvete svom višedecenijskom prijatelju, saradniku i sabesedniku Kamenku Katiću „ikoni televizijskog novinarstva” pa do otkrića koje nam se nudi završnom napomenom koja uokviruje priču da je naš romansijer čuo na sahrani svog prijatelja Katića njegovu priču o dva jablana, pa čitalac naknadno učitava koincidenciju između ovog ukazivanja i romanesknog štiva koje nas je čitalački nosilo… gde ovaj simbol pokazuje da priče o jablanovima kruže.
Tu imamo slučaj da je

dna od Nestorovićevih junakinja Senka Bjelajac iz Brodarevog brijega koji je čarobni breg našem piscu i leglo neverovatnih priča datih u vremenskoj vertikali, budući slikarka umesto potpisa i inicijala na svojim delima, kao osobeni i već mistični amblem ostavlja iscrtan lik jablana, što služi i kao način prepoznavanja i zaokruženja pripovedne linije. Baš onako kao što lirski i epski motivi vezani za ovo drvo u narodnoj poeziji i folkloru uopšte putuju i kruže.
Indirektno nesumnjivo je da se javlja još jedan simbološki krug koji pisac podrazumeva tim pre što se u ovoj prozi izvesno oseća i prisustvo na ovim prostorima istinite priče o princu naše moderne poezije Jovanu Dučiću, koji je gonjen ljubavlju kao „koferaš” stigao u Bijeljinu koja je epicentar Nestorovićevog zavičajnog podneblja. „Strasno šume jablanovi” i kod Dučića i kod Tihomira Nestorovića i kod Kamenka Katića, jednog vrsnog novinara za života nepriznatog i nepoznatog kao pisca.
Miljurko Vukadinović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2019; ćirilica; 21 cm; 215 str.; 978-86-515-1515-9;