knjizara.com
Islandski bedeker

Ljiljana Maletin-Vojvodić (autor)

Islandski bedeker
rasprodato

Ovo je savremeni roman-putopis dinamičnog ritma i jednostavnog, urbanog jezika. To je, zapravo, priča o modernom Rejkjaviku, Hiperborejcima, Milošu Crnjanskom, Bjork, Sigur Ros, Hogaru Strašnom, aurori borealis, islandskim sagama, novogodišnjoj noći, Venecijanskom bijenalu, noćnim izlascima, literaturi, verovanju u patuljke i čudesnom severnom pejzažu. Island viđen očima Srbije, Srbija doživljena kroz prizmu Rejkavika. Autobiografska priča o arhetipskoj potrazi za smislenijim prostorom življenja u koju su inkorporirani sms-ovi, imejlovi, tekstovi s aluzijama na Franca Kafku, Miloša Crnjanskog, Tomasa Mana i Santa Mariu della Salute.

ODLOMAK

IZ RECENZIJE:
Bilo je onih koji su i poverovali da će napredak novih tehnologija i pretvaranja naše planete u globalno selo uništiti žanr putopisa u književnosti. To se na sreću nije dogodilo, a jedna od potvrda je i rukopis Ljiljane Maletin-Vojvodić s naslovom Patuljci i Hiperboreja.
Kombinujući stare, večne žanrove dnevnika i putopisa, autorka je boraveći na Islandu mesec dana, napisala interesantno svedočanstvo o jednoj zemlji u mnogo čemu drugačijoj od Srbije. Zemlji glečera, gejzira, vulkana, zemlji večitog leda i večne vatre...
Zemlji saga i visokih tehnologija...
U svojoj islandskoj odiseji Ljiljana Maletin –Vojvodić je iz dana u dan beležila utiske i senzacije, načinivši tako tekst koji prevazilazi privatne povode i postaje uzbudljivi dokumenat jednog doživljaja i jednog vremena, u životu spisateljice i životu našem.
Patuljci i Hiperboreja su knjiga koja svojim sadržajima priziva auroru borealis i Crnjanskog ... Svetlost i sneg.
Vasa PAVKOVIĆ

REČ AUTORKE:

“Obrevši se tog decembra, 2006. godine u Rejkaviku, na Islandu, suočena s tim začudnim, severnim pejzažom i drugačijim kulturološkim miljeom, u toj dalekoj Hiperboreji o kojoj sam kod Crnjanskog čitala, počela sam da beležim. Svoje misli, događaje, emocije. Urbani život i odjeke literature i mitova u njemu. I tako je nastala priča o mojoj Hiperboreji i savremenim potomcima Tora i Odina. O meni samoj. Ova knjiga je rezultat onoga što sam tada osećala. Moja slika Islanda, toga decembra, 2006. godine. Slika onoga što sam doživela i pomislila, onoga što sam zaželela da podelim s drugima.”
(Ljiljana Maletin-Vojvodić o Patuljcima i Hiperboreji)


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Mala velika knjiga; 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 176 str.; 978-86-7730-024-1;