knjizara.com
Ilustrovana enciklopedija - Zemlja

Ilustrovana enciklopedija - Zemlja
rasprodato

RASKOŠAN VIZUELNI VODIČ
S enciklopedijom ZEMLJA pođite na uzbudljivo putovanje, neka vas provede kroz podmorske kanjone do bujnih kišnih šuma, kročite na polarne kape i još dalje...

SLIKE KOJE ODUZIMAJU DAH
Posebnu notu knjizi daju fantastične fotografije koje savršeno upotpunjuju temu o kojoj se priča. Pogledajte kako izgleda užarena pustinja Atakama, vulkan-planina Etna i njene silovite erupcije, preplivajte reku Nil, brodite moćnim Pacifikom. Prošetajte neprohodnom amazomskom prašumom, ronite uz Veliki koralni greben.

SVEOBUHVATAN PRIRUČNIK
Čitajte o procesima koji su uobličavali planetu poslednjih 4,6 milijardi godina. Primetićete da s

e kroz celu knjigu rasvetljava složena mreža odnosa između različitih Zemljinih sistema i životnih zajednica. Posebna pažnja posvećena je i aktuelnom odnosu čoveka prema svojoj okolini, razmatrajući u tom kontekstu i rast ljudske populacije u budućnosti, uništavanje šuma, globalno zagrevanje.

JASNO IZLAGANJE
Lako razumljiv tekst pomaže shvatanju složenih procesa koji se odigravaju na Zemlji. Isto tako, na jednostavan način izložene su i kompleksne naučne teorije o pojedinim pojavama i fenomenima, kao što je teorija o postanku Zemlje, nastajanju podvodnih grebena, ili objašnjenje posledica klimatskih promena.
Opisi najvažnijih karakteristika tla, mora i atmosfere dopunjeni su jasnim ilustracijama. Uz svaku navedenu lokaciju nalazi se i detaljna mapa.

KRATAK OPIS POGLAVLJA
U uvodnom delu planeta Zemlja se posmatra kao celina i opisuje se istorija njenog nastanka i mesto među ostalim planetama Sunčevog sistema, njen sastav i aktivnosti u njenoj unutrašnjosti (uključujući i katalog stena i minerala).

KOPNO – U ovom delu dat je opis čvrstog omotača Zemlje. Opisuju se pojave koje nastaju delovanjem sila u njenoj unutrašnjosti, kao i delovanjem vetra, vode i leda. Prikazane su zone vegetacije ali i mesta gde ljudi imaju dominantan uticaj.

MORE – Opis pet okeana i svojstava vode. Dat je prikaz složene topografije morskog dna, zatim su tu morske struje, plima i oseka, a opisani su i načini na koje okeani oblikuju rubove kontinenata. U poglavlju ćete naći i katalog svetskih mora i okeana.

ATMOSFERA – Iznose se osnovne karakteristike Zemljinog vazdušnog omotača i njegov uticaj na život na Zemlji. Sadrži katalog klimatskih tipova i tipova oblaka.

TEKTONIKA ZEMLJE – Opisane su tektonske ploče, njihovo kretanje i uticaj tog kretanja na Zemljinu površinu. Poglavlju je pridružen katalog sedam glavnih, kao i nekih manjih ploča. Na kartama je prikazana gustina naseljenosti i političke granice.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Zemlja
Ostali naslovi iz oblasti: Enciklopedije, leksikoni

Izdavač: Mladinska knjiga; 2. izdanje, 2008; Tvrd povez; latinica; 31 cm; 520 str.; 978-86-84213-30-5;