knjizara.com
I to će proći
o životnim promenama, krizama i nadi

Džulija Samjuel (autor)

I to će proći
1980 din
U korpu

Kako se osećamo i kako se prilagođavamo pri velikim životnim promenama? Kako životne promene stavljaju na probu naša uverenja i stavove koje smo uzimali zdravo za gotovo? Zašto nas više pogađaju načini na koje se promene događaju od samih promena? Kako razmišljamo o životnim promenama i kako im se opiremo i da li smo uopšte stvoreni da se prilagođavamo? Zašto nas zbunjuje reč „penzija“? Kako prihvatiti otkaz, razvod, tešku bolest, povratak sa porodiljskog, rodnu neopredeljenost…? Kako nam pri tome može pomoći saznanje „i to će proći“?
Džulija Samjuel, vodeća bri

tanska psihoterapeutkinja kroz više studija slučajeva pomaže nam da normalno prihvatimo životne promene kojih se najviše plašimo u pojednim fazama života. Jer, ako je promena deo prirodnog poretka stvari zašto se tako mnogo nas oseća nepripremljeno da se nosi sa njom? Autorka se odlučila za promene koje se događaju u pet centralnih aspekata života: porodični odnosi, ljubav, posao, zdravlje i identitet i piše o tome kako se menjamo, šta pri tome osećamo, kako se iz toga razvijamo a šta nas usporava. Na kraju svake teme autorka navodi relevantna naučna istraživanja i statistiku.
Nije lako prihvatiti životne promene pa čak ni uz utešno saznanje „i to će proći“, ali je jako važno razumeti sebe u svakoj fazi života i da u vreme ključnih životnih promena ne budemo samodestruktivni već saosećajni prema sebi. Svaki sledeći korak u prirodnom životnom toku treba da učinimo sa malo više radosti, jasnoće, samopouzdanja i, naravno, nade, kao i uz saznanje „i to će proći“.

JEDINA IZVESNOST JE DOLAZAK PROMENA

Porodični odnosi: nevestina majka, novopečeni očevi, zaposlena majka, bake i dede…
Ljubav: brak, vanbračne veze, ljubav u sedamdeset i trećoj, razvod i nova ljubav, preljuba…
Posao: prvi posao, povratak sa porodiljskog, otkaz, odlazak u penziju, život nakon karijere…
Zdravlje: bolest u porodici, menopauza, samohrani otac i kancer, preživeti KOVID-19, starenje…
Identitet: „izlazak iz ormara“, rodna neopredeljenost, migracije, društvene mreže i identitet…
Osam stubova snage za vreme promene: odnos prema sebi i drugima, upravljanje emocijama, vreme, um / telo, granice, struktura i fokusiranje.

KAKO DA RAZUMEMO SEBE U SVAKOJ ŽIVOTNOJ FAZI?

Kroz inspirativne priče autorka preispituje snagu koja dolazi od načina prihvatanja životnih promena.
Elizabet Dej (Elizabeth Day)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Emocije
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 381 str.; 978-86-6423-071-1;