knjizara.com
I krst i petokraka : ruski grobni kompleksi u Jugoslaviji u 20. veku

Milana Živanović (autor)

I krst i petokraka : ruski grobni kompleksi u Jugoslaviji u 20. veku
1320 din
U korpu

Rukopis monografije koleginice Milane Živanović daje kompleksnu, preciznu i sadržajnu problemsku analizu sovjetsko-jugoslovenskih odnosno rusko-srpskih odnosa u 20. veku kroz sagledavanje pitanja nastanka i održavanja ruskih grobnih kompleksa u Jugoslaviji u tom periodu, kao i jugoslovenske kulture sećanja i odnosa Beograda i Moskve. Monografija je tematski zaokružena, faktografski bogata, izvorno dobro utemeljena i predstavlja značajan naučni doprinos izučavanju kompleksnosti odnosa između dve države i društva.
Iz recenzije prof. dr Alekseja

Timofejeva

Ukupan utisak posle čitanja ove knjige je da ona prevazilazi uobičajene standarde domaće istoriografske produkcije. Posebnošću obrade, te zaokruženošću jedne specifične teme, kombinovanjem metodoloških pristupa, raznovrsnošću izvora i literature, slojevitošću teme, koja uključuje i političku i društvenu i kulturnu istoriju dveju država i znatno većeg broja naroda, Milana Živanović je obogatila srpsku naučnu produkciju i na najbolji način počela svoju naučnu karijeru.

Iz recenzije dr Gorana Miloradovića
Istražujući simboliku spomenika i tanatopolitičke prakse, autorka je konsultovala impresivnu arhivsku građu iz desetina arhivskih ustanova u Srbiji i Rusiji, iznela značajne podatke i pružila originalnu naučnu analizu. Prvi put je u jednoj istoriografskoj monografiji obrađeno pitanje grobnih kompleksa ruskih i sovjetskih vojnika i civila na prostoru čitave Jugoslavije u kontinuitetu od jednog veka. Rad dr Živanović će predstavljati neizostavan naslov za sve koji će se u budućnosti baviti složenim pitanjem srpsko-ruskih i jugoslovensko-sovjetskih odnosa.
Iz recenzije dr Olge Manojlović Pintar

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rusija , Jugoslavija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Institut za noviju istoriju Srbije; 2020; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 567 str.; 978-86-7005-166-9;