knjizara.com
Heiliges Kloster Hilandar Serbische Kaiserliche Laura (na nemačkom)

Mile V. Pajić (autor)

Heiliges Kloster Hilandar Serbische Kaiserliche Laura (na nemačkom)
3520 din
U korpu

Ova celovita monografija po svom konceptu predstavlja do sada jedinstveni poduhvat u našem izdavaštvu. Posle čitanja ove zanimljive knjige, svaki čitalac će pomisliti, bez obzira na prethodna saznanja ili iskustvo, da se vratio sa jednog neobičnog putovanja, posle koga će steći sasvim drugu predstavu o svetogorskom čudu i našem najsvetijem manastiru, Hilandaru.
Namenjena je širokoj čitalačkoj publici. Pisana jednostavnim i popularnim jezikom i stilom, obiluje podacima o istoriji Svete Gore i njenih dvadeset svetih manastira.
Prvo po

glavlje uvodi čitaoca u fenomen jedine monaške dr`ave na svetu kroz kratku šetnju od jednog do drugog manastira i sa osnovnim podacima o svakom od njih i objašnjenjem o tome kako monaška dr`ava funkcioniše.
Drugo je posvećeno manastiru Hilandaru, u kome se čitalac kroz kratak tekst, praćen slikom, vrlo lako i slikovito upoznaje sa manastirskom arhitektonskom celinom, četrdesetak najva`nijih njegovih objekata i obiljem podataka i detalja o istoriji, doga|ajima, manastirskom blagu, hilandarskim čudima i svetiteljima i najva`nijim ličnostima...
Zajedno sa ostalih pet monografija, koje su u pripremi i koje pokrivaju po jedan period istorije naše dr`avnosti, duhovnosti i sveopšte kulture od 10. veka do današnjih dana, obra|enih kroz šetnju srpskim manastirskim i crkvenim svetinjama, grupisanih po arhitektonskom stilu i skladu i sa njihovim naznakama i karakteristikama, ova jedinstvena edicija je zamišljena kao ilustrovana enciklopedija, kroz koju će svaka generacija, od onih najmla|ih, školskih, pa do onih najstarijih, čiji `ivotni put i saznanja su se preklapala sa periodom ideološkog zaborava u našoj najnovijoj istoriji, moći da se vrate korenima svih naših korena-riznicama u kojima su nastajali srpski identitet, duhovnost i sveopšta kultura, toliko bogata i raznovrsna i kojom većina drugih naroda ne mogu da se pohvale.
Objavljivanje Edicije blagoslovio je Njegova vetost Patrijarh srpski Gospodin Pavle
Recenzenti Edicije su Prof. dr Slobodan Mileusnić i Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabački Gospodina Lavrentije
Uvodne tekstove u svim knjigama piše protojerej Prof. dr Radomir V. Popović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hilandar
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Službeni glasnik:Riznica srpske duhovnosti; 2015; Broširani povez; latinica; 34 cm; 161 str.; 978-86-519-1601-7;