knjizara.com
Granice diskursa

Dušan Ristić (autor)

Granice diskursa
rasprodato

Knjiga Granice diskursa doc. dr Dušana Ristića predstavlja jedinstvenu studiju na našim prostorima, čiji je cilj da iz sociološke perspektive pristupi jednom od najeluzivnijih pojmova savremene teorije. Reč je o pojmu koji je u ovdašnjoj teorijskoj sredini bio u priličnoj upotrebi, odakle se prelio i u svakodnevnu upotrebu, ne nužno s preciznim razumevanjem njegovog opsega i sadržaja. Već sam naslov kao da se poigrava s ovom govornom situacijom, naznačujući određene granice u potencijalno bezgraničnom polju upotreba teško uhvatljivog pojma diskursa. U dobroj tradic

iji istoričara nauke, ali i analitičara diskursa, Dušan Ristić nastoji da definiše šta su, gde su i kakve su granice diskursa. Ovaj rukopis je nedvosmislen dokaz da on u tom nastojanju i uspeva.
Adriana Zaharijević

Knjiga Granice diskursa predstavlja izmenjen i dopunjen deo doktorske disertacije koju je Dušan Ristić odbranio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu jula 2015. godine. Iako se često dešava da tekst teza prerađenih za objavljivanje odlikuje tehnički stil i nečitljivost, usled, kako to pišu Berger i Lukman, „iskazivanja pokornosti ritualima naučnog kanona“, to ovde nije slučaj. Jasan i pristupačan tekst, prema našem mišljenju, svakako ispunjava jedan od ciljeva koji je autor postavio: upoznavanje studenata sa relativno novim i dinamičnim poljem istraživanja. Neophodnost jednog ovakvog uvoda u sociološku analizu diskursa posebno je naglašen time što je ovo polje od samog početka prožeto među-uticajima humanističkih disciplina – pre svega lingvistike, psihologije i filozofije – što za mlade aspirante može da bude nepremostiv i posebno frustirajući problem. Dodatni doprinos ovog rada se ogleda u razvijanju „interparadigmatske komunikacije“, koja se u savremenom, u mnogome postdisciplinarnom, bavljenju naukom čini nezaobilaznom.
Miloš Jovanović


Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Mediterran Publishing; 2018; Broširani povez; latinica; 21 cm; 321 str.; 978-86-6391-082-9;