knjizara.com
Građa za Biografski rečnik članova društva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva i Srpske kraljevske akademije 1841-1947.

Ljubomir Nikić, Gordana Žujović, Gordana Radojčić-Kostić (autor)

Građa za Biografski rečnik članova društva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva i Srpske kraljevske akademije 1841-1947.
2200 din
U korpu

Građa za biografski rečnik je rezultat dugogodišnjeg rada Bibliografskog odeljenja Biblioteke SANU na prikupljanju podataka o životu i radu članova Akademije – ličnosti koje su svojim radom obeležile naučni, umetnički i društveni život Srbije u XIX i prvojpolovini XX veka. Priručnik sadrži osnovne bio-bibliografske podatke o članovima Društva srpske slovesnosti (1842–1864), Srpskog učenog društva (1864–1892) i Srpske kraljevske akademije (1886–1947). Pored podataka o datumima izbora i vrsti članstva, dati su i najvažniji biobibliografski izvori i literatura o svim članovima. Podaci o objavljenim biogra

fijama i bibliografijama upućuju na naučni rad a biografski podaci svode se na informacije koje se tiču profesionalnog i javnog života članova društava i akademika. Po pravilu podaci su navođeni na osnovu neposrednog uvida u zvanična dokumenta. U prilogu su dati Hronologija važnijih događaja iz istorije Akademije i društava i hronološki pregledi izbora članova.
Reference su izrađene na osnovu sistematskog ekscerpiranja građe iz domaće i strane literature. Za noviji period selektivno su navedene samo najvažnije reference pošto su iscrpne informacije danas dostupne u elektronskim bazama podataka velikih biblioteka. Građa je sređena po azbučnom redosledu i daje potpuni popis članova Akademije i društava.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nauka , Znamenite ličnosti , Bibliografija
Ostali naslovi iz oblasti: Enciklopedije, leksikoni

Izdavač: Srpska akademija nauka i umetnosti; 2008; Broširani povez; ćirilica; 26 cm; 409 str.; 978-86-7025-453-4;