knjizara.com
Glas gospodara

Stanislav Lem (autor)

Glas gospodara
rasprodato

Reč je o ostvarenju koje uz romane Solaris, Nepobedivi i Fijasko deli motiv tragičnog antropomorfističkog ograničenja ljudskog viđenja sveta i nemogućnosti ostvarenja smislene komunikacije sa vanzemaljskom inteligencijom.
Pukom slučajnošću otkriven je signal iz dubine svemira koji bi mogao da predstavlja poruku razumnih bića, a pred naučnicima i čitaocima postavljaju se pitanja kako možemo razumeti ovakvu poruku ne znajući ništa o pošiljaocima i da li pošiljalac uopšte postoji?
Knjiga je duboko filozofska sa vrlo malo akcije. Uglavnom je čine filozofski eseji, dijalozi i monolozi. U svojoj višeslojn

osti, uverljivo predstavlja hladnoratovsko okruženje, bavi se kritikom naučnofantastičnog žanra, a po mišljenju brojnih proučavalaca fantastične literature, čini najdublji književni prikaz problematike „prvog kontakta“.
Stanislav Lem se uz Herberta Džordža Velsa i Olafa Stepldona ubraja među najznačajnije svetske pisce naučne fantastike, iako su njegova dela dubinom tematike i literarnošću iskoračila daleko izvan granica žanra.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Fantastika
Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: Solaris; 2017; Broširani povez; latinica; 21 cm; 246 str.; 978-86-7560-139-5;