knjizara.com
Gavran krade svetlost

Bil Rid (autor)

Gavran krade svetlost
rasprodato

Elegantno, ponovljeno izdanje vanvremenske zbirke mitova indijanskog plemena Haida, prvi put objavljenog 1984. godine, sa novim predgovorom Kloda Levi-Strosa, koji je zapisao: Kao plod inspirisane saradnje između umetnika i pesnika, ova knjiga nas otvara njihovoj zavodničkoj moći, njihovom šarmu i svežini.
Deset majstorskih crteža Bila Rida prate deset epizoda iz mitologije Haida, koje su prepričali Bil Rid i Robert Bringhurst. Ovakav spoj oživljava umetnost i mitologiju Haida na jedan potpuno drukčiji način. Kroz veko

ve, Indijanci Severozapadne obale američkog kontinenta razvili su grafičke i skupturalne konvencije i upotrebljavali stilska sredstva kojima se ljudske i neljudske karakteristike mešaju, prepliću i preoblikuju. Njihova realnost sastoji se od likova koji nisu ni ljudski, ni životinjski, već oba u isto vreme.Oni predstavljaju velike zaštitnike, ali ponekad i teške protivnike pripadnika plemena.
Prema rečima Bila Rida, zbirka uključuje ""odličan izbor zverstava, preljube, nasilja, krađe i ubistava, za one kojima se takve stvari dopadaju.""
""Ovo su najbolje verzije indijanskih priča: kolokvijalne, a poetične, precizne a u isto vreme neodređene granicama, sjedinjene, a međusobno prožimajuće.""
""Kanadska literatura"" (""Canadian literature"")
""Crteži su impresivni: priče plene pažnju. Ali, prava vrednost ove knjige leži u sposobnosti Rida i Bringhursta da ponovo ožive glas pripovedača i u njihovoj sposobnosti da prenesu senzualnost usmene književnosti Haida plemena.""
Časopis ""Folklor"" (""Folklore"")

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Indijanci
Ostali naslovi iz oblasti: Narodna književnost

Izdavač: Prometej - Novi Sad:Kiša; 2007; Broširani povez; latinica; 18 cm; 136 str.; 978-86-515-0139-8;