Fin-de-siecle u Beču - Politika i kultura

Karl E. Šorske (autor)

Fin-de-siecle u Beču - Politika i kultura

rasprodato

Studija Karla E. Sorskea predstavlja jedno od klasicnih dela sa podrucja istorije kulture. Bavi se odnosom kulture i politike na prelomu vekova u Becu - dakle, periodom koji je u velikoj meri odredio puteve moderne umetnosti u dvadesetom veku. Sorskeove analize krecu se u ogromnom rasponu: od knjizevnosti, pozorista i psihoanalize, do arhitekture, urbanizma, slikarstva i muzike.

Krecuci se kroz dela pisaca Huga fon Hofmanstala i Artura Sniclera, arhitekte Ota Vagnera, slikara Klimta i Kokoske, kompozitora Senberga i psihoanaliticara Frojda, kao i mnogih drugih, autor neprestano odrzava ravnotezu izmedju analize kulturnih i umetnickih fenomena s jedne strane, i politickih fenomena, od kojih je jedan nastanak modernog antisemitizma u politici Austro-Ugaske monarhije, s druge strane. Sorskeova uverljiva tumacenja pokazuju kako se moderna umetnost razvijala preko posrednih i neposrednih reakcija na promene u drustvenom i politickom zivotu onog vremena. Sa svojih osamdeset ilustracija, pisana lezernim, pripovedackim tonom, koji se obraca i zainteresovanim citaocima bez specijalistickog obrazovanja, ova Sorskeova knjiga vrlo brzo je postala standardni prirucnik ne samo za proucavanje modernizma na prelomu vekova, nego i za pisanje istorije kulture na kraju naseg veka.

KARL SORSKE
Karl Sorske (Carl E. Schorske) je profesor na Prinston Univerzitetu. Autor je sledecih dela: Fin-de-Siecle Vienna; German Social Democracy, 1905-1917: The Development of the Great Schism. Sa Tomasom Benderom (Thomas Bender) je uredjivao: Budapest and New York: Studies in Metropolitan Transformation, 1870-1930 i American Academic Culture in Transformation.


Ostali naslovi iz oblasti: Arhitektura , , Slikarstvo

Izdavač: Geopoetika; 1998; Broširani povez; latinica; 20 cm; 363 str.; 86-83053-21-0;