knjizara.com
Filozofija u raskoraku 1: Čvorišta

Boško Telebaković (autor)

Filozofija u raskoraku 1: Čvorišta
1045 din
U korpu

„Kada se opiše ono što se smatra nezaobilaznim u okviru filozofije, kao što sam pokušao u ‘Uvodu u filozofiju’, ipak se uočava da ni izdaleka nije sve obuhvaćeno i da je unutrašnja saglasnost onog što je sadržano uvek nasilno uspostavljena. Filozofiju pokreće potreba da se uvek još nešto kaže. Deo onog što nisam rekao ranije sam smestio u ‘Filozofiju u raskoraku’. Platon je znao da jarki sjaj smeta ljudima, ali je smatrao i da bez svetla uma nema čovekove izvrsnosti. Niče je zapisao da, ukoliko dugo gledamo u bezdan, on može da pogleda u nas. Možda je osećao da bez spr

emnosti da proničemo u opasnu provaliju, u mračnu nigdinu, ne možemo da shvatamo sebe, nismo zaista ljudi. Samo onaj sposoban i dovoljno snažan za takav pogled kadar je da se nekad malo odmakne od ništavila beznačajnosti svakodnevice, a ipak nekako opstaje u svetu ispražnjenom od smisla i vrednosti i očuvava nadu.

Ljudi uglavnom ne brinu mnogo o tome kakav će da bude njihov jedini boravak na Zemlji i najviše žele da on što duže traje i da, dok se ne završi, što više uživaju. Neki shvate da uživanje ima cenu koja se mora platiti. Ljudi, koji pokušavaju da izbegnu razne neprilike, ipak dožive i nešto neprijatno. Oni, koji se upinju da im svaki dan bude ispunjen zanimljivim i ugodnim dešavanjima, mogu nekad da osete kako nisu zadovoljni i zaključe da im je život uglavnom ostao prazan, besmislen. Ima i onih kojima nije svejedno kako će im proteći zemaljski dani.

Čovek ne može da živi potpuno mimo smisla i vrednosti. Pitanje je koliko je neko doista u stanju da im se primakne. Da li je u stanju, naročito ako je filozof, da se približi i onom što smatra najvrednijim? Može li pojedinac da bude siguran da nešto ima smisla i da je vredno? Smisao i vrednost su uvek stvari opredeljenja u koja se može verovati ili u njih sumnjati. Neko može da smatra da ima smisla žrtvovati vlastiti život za nešto što je vrednije od njega. Uvek ima i onih koji su ubeđeni da nije besmisleno, na primer sa stanovišta istorijskog uma, žrtovati živote mnogih ljudi. Neko može da odredi kao najvišu vrednost sam život, a kao ostale vrednosti ono što podržava život, na primer, zdravlje, snagu, bogatstvo, moć, znanje, mudrost. Na spisku životnih vrednosti je i moral, ali je život po svaku cenu često u sukobu s moralom…“ (Autor)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofska antropologija
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Svet knjige; 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 310 str.; 978-86-7396-830-8;