knjizara.com
Fernando Magelan i rajska ptica

Žoao Morgado (autor)

Fernando Magelan i rajska ptica
1287 din
Stara cena: 1430 din
U korpu

„Na ovim stranicama čitaoci prate neobične epizode koje potiču iz doživljaja ličnosti koja je postala besmrtna zahvaljujući svojim podvizima, i stoga su svi čuli za nju, ili su o njoj čitali u literaturi, ali čitaoci bi zaista voleli da je upoznaju izbliza. Kako bismo dostigli tu želju i približili se ljudskom biću kakav je bio Fernando Magelan, moramo da dosegnemo do drama koje je proživljavao i ostvarenjima za koja se zalagao, a zbog čega je postao tako slavan. Upravo to se nalazi u ovom delu koje predstavlja mnogo više od datuma, mesta i istorijskih referenci. Čitavo delo pred

stavlja poziv da se Fernando Magelan upozna kao čovek od krvi i mesa, što je i bio, sa svojom neobičnom naravi, svojom borbenom rasom, svojom neukrotivom snagom volje, koja mu je omogućila da stigne tamo gde niko pre njega nije stigao, ali i sa svojim frustracijama, slabostima i životnim razočaranjima.

… Žoao Morgado sada omogućava da se na inovativan način otkrije biografija Fernanda Magelana. Posredstvom putovanja kroz vreme i prostor, čitalac prati korak po korak ono što je najverodostojnije moguće ponuditi o ovom istorijskom događaju tog velikog kapetana. Sve ovo se dešava zahvaljujući kreativnom geniju Žoaoa Morgada i njegovoj ogromnoj sposobnosti da ponovo stvara ambijente na jeziku koji ume da poštuje ton epohe ne upadajući u anahronosti, a da delo ne bude teško i naporno za čitanje, navodeći nas na ovaj način da lako uronimo u ambijent u kome po prvi put prelazimo čitavu zemljinu kuglu kao da smo se nalazili tamo pre petstotina godina. Nije lako uhvatiti jedan tako silan i dramatičan život poput onoga koji je vodio Fernando Magelan. Međutim, Morgado to postiže u potpunosti jer ima talenat i zaslugu da je tražio i uspeo da dosegne istinu u onoj meri u kojoj je to bilo moguće, pokrivajući je tako pažljivom i brižljivom maštom, kako bi podario novi život jednom licu koje se uzdiglo do stanja besmrtnosti.”

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Magelan , Fernando
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Čigoja; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 370 str.; 978-86-531-0826-7;