knjizara.com
Eksperiment

Mirto Azina Hronidi (autor)

Eksperiment
841 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Roman Eksperiment kiparske spisateljice Mirto Azini Hronidi istražuje odnos erotske ljubavi i duše. Dvoje protagonista – ona i on – dogovaraju se da izvedu eksperiment koji će im pomoći da razumeju prirodu erotske ljubavi i njihov seksualni odnos, ali apstinirajući od telesnog kontakta i predajući se pisanju u cilju sublimiranja probuđenog libida. Ona je paradigma Erosa, koju oslikava Kamijeva sentenca “jak severac koji duva u meni, ne ostavlja prostora apsolutnoj lojalnosti”, dok on oličava “sokratovskog mudraca”.
Eksperiment je svojevrsna savremena interpretacija mita o Amoru i Psihi i večnog pitanja o prirodi odnosa razuma i strasti. Zavodljivo pisan, na

lik proznoj tradiciji magičnog realizma, ovaj roman smelo postavlja pitanja o jednoj od najvećih tema ljudske egzistencije – ljudskoj želji.
Mirto Azina Hronidi (????? ????? ???????) je rođena u Nikoziji 1961. godine. Završila je studije medicine na Univerzitetu u Bonu (Nemačka), nakon čega se specijalizovala za lekara opšte prakse. Sa šesnaest godina objavila je svoju prvu knjigu Dnevnik 1974 (1977), zatim su usledile Patologija (1987) i Rahila (1997). Za njeno poslednje delo Eksperiment (2009) dobila je Evropsku nagradu za književnost 2010. godine, koje je ubrzo prevedeno na više evropskih jezika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Grčka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Karpos; 2015; Broširani povez; latinica; 19 cm; 145 str.; 978-86-6435-006-8;