Ekološka istorija sveta

životna sredina i propast velikih civilizacija

Klajv Ponting (autor)

Ekološka istorija sveta

836 din

Stara cena: 1045 din

U korpu

Danas je potpuno jasno da napretka čovečanstva, a ni ljudskog opstanka na ovoj planeti neće biti ako se ozbiljno ne pozabavimo očuvanjem životne sredine. Ekološka istorija sveta pruža odličnu polaznu osnovu za upoznavanje sa osnovnim ekološkim problemima i razumevanje problema koje treba rešiti da bi se omogućili održivi razvoj i dugoročni opstanak na Planeti. Ponting istražuje odnos životne sredine i ljudske istorije na primerima velikih svetskih civilizacija, od Sumera i drevnog Egipta, preko Rimskog carstva, Maja, Uskršnjeg ostrva, do zemalja Trećeg sveta i najrazvijenijih savremenih država.

Autor na ubedljivim primerima pokazuje kako su nemarnim odnosom prema resursima određene ljudske zajednice izazvale sopstvenu propast i izvodi zaključak da su ljudi uvek iznova gradili društva koja su rasla i napredovala zahvaljujući korišćenju prirodnih bogatstava sve dok ona, usled povećanja broja stanovnika i naraslih potreba ne bi postala nedovoljna, što bi potom, dovodilo do propasti zajednice. Svako sledeće društvo imalo je veći i razorniji uticaj na životnu sredinu. Na trenutnom stupnju razvoja, ljudsko društvo ima dve mogućnosti: da mnogo štedljivije i brižljivije postupa s resursima, tj. životnom sredinom ili – da propadne.

Reč urednika:
Kad bi trebalo odabrati jednu jedinu knjigu koja će odgovoriti na pitanja „Kakve veze ima BDP sa životnom sredinom?“ili „Šta to znači održivi razvoj?“ ili „Šta se podrazumeva pod prekomernom potrošnjom?“ – Ekološka istorija sveta bi bila pravi izbor. Ako bi trebalo preporučiti literaturu srednjoškolcima i studentima koji izučavaju ekologiju ili ekonomsku istoriju – Pontingova knjiga bi se našla na samom vrhu spiska preporučene litrature. Svima koji tragaju za relevantnim statističkim podacima – o stanovništvu, svetskim zalihama ribe, gasa i nafte, osvajanju Amerike, epidemijama raznih bolesti, ma o čemu vam padne na pamet – savet je da ih potraže u ovoj knjizi, jer je velika šansa da će ih tu i pronaći. Upravo u sveobuhvatnosti i širini leži vrednost Pontingove knjige, koja se ustostrucuje na našem tržištu gde je literatura o pitanjima zaštite životne sredine izrazito oskudna.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ekologija
Ostali naslovi iz oblasti: Ekologija

Izdavač: Odiseja; 2009; Broširani povez; latinica; 20 cm; 478 str.; 978-86-7720-053-4;