knjizara.com
Drame Đorđa Ocića (Dela 8)

Đorđe Ocić (autor)

Drame Đorđa Ocića (Dela 8)
rasprodato

U osmoj knjizi Dela sabrane su drame od kojih su neke nagrađivane i izvođene a međusobno su veoma raznolike – od klasične drame preko postmodernističke do drame apsurda.
NA ZLATNOM ROGU ili AVGUSTI – „Drama u pet činova i deset slika“ događa se u 5. veku u Konstantinopolisu na carskom dvoru. Car Teodosije II, njegova sestra i carica glavni su učesnici, za vladare neizbežnih, dvorskih spletki. Ova drama je dobila Specijalnu nagradu TV Beograda na konkursu Udruženja dramskih pisaca Srbije 1989. godine. U radio dramskoj adaptaciji premijerno je izvedena na Trećem programu Radio Beograda 1996. godine.
KRVNA ZRNCA ili

PACIJENTI – „Komadija u tuce kliničkih slika“ ironična je slika likova s klinike „O“ što može biti bilo koja institucija. Parodičnost u dijalozima dodatno je naglašena imenima likova kao što su doktori Talamus, Čir i Mišić, ili g-đice Vijuga i Pega, sestre Arterija i Koštana Srž...
DRUGO STANJE – „Monodrama s pantomimom“ je drama jednoga glumca gde je njegov monolog „živ“, pun jezičkih igara, te tako odaje utisak da je više njih koji govore. Ova bi drama mogla da posluži i za jezičko-stilske igre glume.
HAMLET U BLU-DŽINSU (s Dobroslavom Smiljanićem) – Za ovu dramu Divna Vuksanović je napisala: „Otuda u prvom, klasičnom delu poetske drame, koju su potpisali Dobrosav Smiljanić (stihovi) i Đorđe Ocić (dramatizacija), danskog kraljevića zatičemo u njegovom autentičnom, ’anarhnom’ svetu, čija metafizika i retorika deluju kao odavno izgubljene naslage prohujalog duha vremena. U pratnji televizijskog reportera-naratora, klasični Šekspirovi likovi izgovaraju svoje uzvišene stihove, krećući se u brukovski ’ispražnjenom’ prostoru, na pozornici koja i sama pripada svetu utvara... Kao čitaoci/gledaoci/internet-korisnici ovog spektakla prisustvujemo prizoru u kome se kreću udvojeni junaci – Hamlet i Reporter, Ofelija i Novinarka, Horacije i njegov medijski dubler...Hamlet u blu-džinsu jeste drama čija egzistencija, naposletku, nagoveštava kako tmina iznova postaje okriljem duha...“
MILANKOVIĆ ili LAKO JE GENIJU – U ovom „neorenesansnom igrokazu“ Ocić je dinamičnim dramskim razgovorom uobličio likove svetski poznatog naučnika, njegove supruge i Milana Kašanina, ali je čitaocu približio i jedno vreme u malom mestu na Dunavu u koje je, kao gost Milankovića, svraćao i slavni Mika Alas... Ovde se iz razgovora vođenih u jednom običnom danu otkriva koliko su velike ličnosti u stvari – jednostavni ljudi.
RAZGOVOR NA BRDU TOPČIDERSKOM – Dramski prikazano mnoštvo razgovora i tumačenja dela i reči najpoznatije srpske spisateljice, koji se slamaju o njeno ćutanje i tišinu...
FLORA I FAUNA ili ČEKAJUĆI SUNČICU – „Krimi komedija u dve posete staroj dami“ basnopisna je komedija koja nazivima životinja iscrtava neke psihološke osobine svojstvene isključivo ljudima.
Dalja i uža rodbina iščekuje smrt svoje bogate rođake... Ova komedija nagrađena je Trećom nagradom na konkursu za komediju u Jagodini (tada Svetozarevo) 1979. godine.
PSSST, DECA SPAVAJU – Radio igra u kojoj mladi par planiranjem svoje budućnosti stvara svoju virtualnu sadašnjost. Ova drama je premijerno izvedena na Drugom programu Radio Beograda 1998. godine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drame
Ostali naslovi iz oblasti: Drama

Izdavač: Službeni glasnik:Srpska književna zadruga; 2012; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 285 str.; 978-86-519-1098-5;