knjizara.com
Djeca drveta žakaranda

Sahar Delijani (autor)

Djeca drveta žakaranda
rasprodato

Roman prvijenac mlade iranske autorke Sahar Delijani, koji je je utemeljen na mučnom ličnom iskustvu autorke, njene porodice i prijatelja. Autorka nas ovim romanom vodi u postrevolucijski Iran, u period između 1983. i 2011. godine. Ova potresna priča o iranskoj istoriji ispričana je iz različitih perspektiva i majstorski je isprepletana brojnim pričama o nasilju, zatvorima i likvidacijama. Njeni likovi su majke, očevi, djeca i ljubavnici, koji su spojeni rodbinskim vezama ili su vezani zajedničkim plimama istorije koje su ih nosile istom cilju.Neda, Omid i Šeida su troje djece drveta žakaranda. Njihovu su

dbinu vidimo prvo kroz oči njihovih staratelja koji se žrtvuju i rizikuju puno brinući o djeci njihovih voljenih koji su zatočeni. Onda slijedi skok u moderno doba, pa vidimo kako Omid, Neda i Šeida kao mladi, odrasli ljudi učestvuju u novom krugu političkih demonstracija i utamničenja.
Pravi vrhunac predstavlja sami kraj djela, u kojem Delijani na izvanredan način dočarava ljubavnu priču Nede i Reza, kćerke zatočenice u zatvorima Revolucionarne garde i mladića čiji je otac bio gardist, koji je mladu ženu, Nedinu majku, odveo na mučilište.
Ipak, dvoje mladih nikada neće saznati da su se njihovi roditelji u jednom teškom času sreli.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Iranska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Kosmos; 2013; Broširani povez; latinica; 20 cm; 222 str.; 978-86-7470-375-5;