knjizara.com
Digitalno upravljanje u proizvodnji

Slobodan Lubura, Saša Prodanović (autor)

Digitalno upravljanje u proizvodnji
1650 din
U korpu

Univerzitetski udžbenik „Digitalno upravljanje u proizvodnji“, napisan je ?kao osnovna literatura za predmet „Digitalni sistemi“. S tim u vezi, prezentovano ?gradivo prilagođeno je programskom sadržaju pomenutog predmeta. Namijenjen ?je studentima master studija studijskog programa Mašinstvo, na smjeru ?Proizvodno mašinstvo, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. ?Osim studenata, udžbenik može poslužiti i zainteresovanim inženjerima mašinstva ?i elektrotehnike, koji se bave automatizacijom proizvodnje.

Nemjerljiv doprinos obrazovanju studenata Mašinskog fakulteta Istočno ?Sarajevo, u području a

utomatskog upravljanja, u pogledu sticanja fundamentalnih ?znanja dao je dr Novak Nedić, redovni profesor u penziji Fakulteta za mašinstvo i ?građevinarstvo u Kraljevu, Univerziteta u Kragujevcu, dok su u domenu primjene ?digitalnih sistema u proizvodnji, veliki trag ostavili dr Vučko Mečanin i dr Ljubomir ?Lukić, redovni profesori u penziji sa istog fakulteta. U ovoj oblasti, ističe se i ?doprinos dr Aleksandra Košaraca, docenta Mašinskog fakulteta, Univerziteta u ?Istočnom Sarajevu.

Cilj ovog udžbenika, kao i predmeta za koji je napisan, je da se nadogradi ?znanje studenata, koje je stečeno u okviru grupe predmeta na osnovnim ?studijama, iz oblasti automatike. Shodno tome, vođeno je računa o svim oblastima ?koje studenti na smjeru Proizvodno mašinstvo, studijskog programa Mašinstvo, ?izučavaju na prvom ciklusu studija, gdje spadaju: osnovi informatike, osnovi ?sistema i automatskog upravljanja, pneumatika, automatizacija proizvodnih ?sistema, mehatronika i druge. Prateći program predmeta za koji je napisan, ?udžbenik ne ulazi u dubinu, tj. fundament digitalnih sistema upravljanja, već ?slikovito čitaocu predstavlja njihovu primjenu u proizvodnji.
S ciljem da studenti ?dobiju što veći obim konkretnih ishoda učenja, posebna pažnja je posvećena ?programabilnim logičkim kontrolerima (PLK) (eng. programmable logic controller – ?PLC), kao i pneumatskim sistemima upravljanja. Imajući u vidu da je štivo ?prvenstveno namijenjeno diplomiranim inženjerima mašinstva, struktura ?udžbenika je takva da su digitalni sistemi upravljanja i njihove komponente, gdje ?je god to moguće, prvo objašnjeni na bazi pneumatike, a nakon obrađenih PLK, ?pristupljeno je njihovoj elektronskoj realizaciji. Tome u prilog ide i činjenica, da su ?današnji sistemi u industriji veoma često kombinacija elektronskih, električnih i ?pneumatskih komponenti, kao i ekspanzija digitalne pneumatike u okviru ?Industrije 4.0. Materija u ovom udžbeniku je izložena kroz šest poglavlja. ?U prvom poglavlju su predstavljeni pneumatski logički elementi, koji se ?koriste u okviru upravljačkih sistema.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Automatika , Elektronika
Ostali naslovi iz oblasti: Elektrotehnika

Izdavač: Akademska misao; 2021; Broširani povez; latinica; 24 cm; 219 str.; 978-99976-947-2-0;