knjizara.com
Digitalni strip

Branislav Miltojević (autor)

Digitalni strip
rasprodato

Digitalno doba, baš kao što to čini s knjigama, prisiljava i migraciju stripa na nove medije. Čitanje stripova na kompjuteru i odnedavno na pametnim telefonima i igračkim konzolama – sve je uobičajnije. Štaviše, prodorom jeftinih i ”jakih” mobilnih uređaja – knjige su pronašle sasvim nove medijske platforme koje bi vremenom trebalo delimično da zamene papir, odnosno štampana izdanja. Iste se (pro)mene već deceniju i po događaju i sa medijem stripa. Najveći broj stripskih naslova masovno se digitalizuje, transformiše u elektronski medij dok (naj)poznatije izdavačke kuće distribuciju i prodaju prilagođavaju aplikativnoj internetskoj mreži i raznim gedžet-dodacima. Čak se i anonimni pojedinci/

pirati služe starim trikom: skeniraju stranicu po stranicu kako bi stripovima produžili, a super-herojima udahnuli nov život i tako osigurali njihovu (dugo)trajnost.
Rečju, knjiga B. Miltojevića pokušava da pojasni neke stripske fenomene vremena u kojem dominiraju digitalna izdanja (nekadašnje) “literature u slikama”, kao štosu: motion comics “pokretni strip”, gamics, interaktivni-grafički romani, panoramski i 3D strip, infinite canvas - “beskonačno platno”, „mobilni servisi“ za stripofile itd.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Masovni mediji , Stripovi
Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: Komiko; 2013; Broširani povez; latinica; 25 cm; 256 str.; 978-86-87919-19-8;