knjizara.com
Danilo Kiš (1935-2005) između poetike i politike
Danilo Kiš (1935-2005) beetwen poetics and politics

Danilo Kiš (1935-2005) između poetike i politike
rasprodato

Prvi deo knjige čine fragmente razgovora kojeg je vodio sa njim Boro Krivokapić (1982.), kao i transkript III epizode serije „Goli život“ Danila Kiša i Aleksandra Mandića, uz Mandićev uvodni tekst.
U drugom delu knjige nalaze se transkripti razgovora sa Međunarodnog skupa pisaca koji je održan od 15. do 17. juna 2005. u Centru za

kulturnu dekontaminaciju (učestvovali: Nenad Veličković, Laslo Blašković, Kšištof Varga, Aleksandar Hemon, Fatos Lubonja, Muharem Bazdulj, Milan Đorđević, Mihajlo Pantić, Vladimir Arsenijević, Zoran Đerić), kao i tekstovi autora koji su iz nekog razloga bili sprečeni da prisustvuju skupu (Vladimir Bacunov, Aleš Debeljak, Aleksandar Gatalica) Svoje su priloge poslala dvojica mladih kompozitora, Englez Stiven Čejs (Stephen Chase) i Amerikanac Metju Vest (Matthew Vest). Ovi su tekstovi kratki opisi njihovih slučajnih susreta s dvema Kišovim knjigama, s romanima Peščanik (M. Vest) i Bašta, pepeo (S. Čejs), i njihovog pokušaja da pronađu "neku vrstu muzičkog odgovora" na snažne utiske koje su te knjige proizvele u njima. U knjizi se objavljuju fragmenti partitura obeju kompozicija.
Na kraju zbornika, kao neka vrsta eksplikativnog dodatka, nalazi se završno poglavlje knjige Davora Beganovića Pamćenje traume. Apokaliptička proza Danila Kiša (2007), pod naslovom "Jugoslovenska varijanta staljinizma: Goli otok i Goli život".
(iz Napomene M. Miočinović)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književnici , Poetika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Centar za kulturnu dekontaminaciju; 2011; latinica; 19 cm; 256 str.; 978-86-88001-01-4;