knjizara.com
Dajem vam svoj život
autobiografija budističke monahinje rođene na Zapadu

Aja Kema (autor)

Dajem vam svoj život
najavljeno

Aja Kema (1923-1997) bila je prva žena iz Evrope, i celog zapadnog sveta, koja je postala budistička bikuni (prosjakinja) Teravada tradicije. Ona je služila kao primer i nadahnuće za žene svih budističkih tradicija koji su pokušavali da ožive praksu ženskog prosjaštva u savremenom dobu. Mada je nadaleko poznata kao budistička učiteljica, malo njih zna zaista neverovatne detalje njenog života pre nego što se se posvetila budizmu u svojoj pedeset osmoj godini.
A život joj je bio zaista nesvakidašnji! Rodila se kao Ilze Kisel, u Berlinu, Nemačka. Odrastala je u prosperitetnoj jevrejskoj porodici, ali joj je srećno odrastanje prekinuto 1938. donošenjem nemačk

og zakona o Jevrejima. Priča o njenom bekstvu u Škotsku, a zatim i njenom putovanju u Kinu da pronađe roditelje, bila bi dovoljna za uzbudljiv avanturistički roman – međutim to je samo početak. Njene kasnije avanture su uključivale – ali se nisu iscrpljivale u tome – na preživljavanje japanske invazije na Kinu; zatim običan život prigradske domac´ice u Los Angelesu, Kalifornija; putovanje po Amazonu; studiranje na bolivijskom univerzitetu; izgradnju elektrane u Pakistanu i osnivanje prve organske farme u Australiji. Potonja budistička praksa bila je rezultat buđenja duhovnog života u njenim četrdesetim godinama, kada je srela duhovne učitelje u Indiji. Nakon godina učenja konačno je osnovala manastir na Šri Lanki, odakle je, posredstvom svojih knjiga i predavanja po celom svetu, postala jedna od najpoznatijih savremenih budističkih učitelja, posebno cenjena u tumačenju Budinih pouka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Budizam , Autobiografija
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Metaphysica; 2018; Broširani povez; latinica; 21 cm; 161 str.; 978-86-7884-228-3;