knjizara.com
Crtanje i slikanje

Brajan Bagnal (autor)

Crtanje i slikanje
rasprodato

Postoje knjige za koje interesovanje nikad ne prolazi. Svoje mesto među njima potvrdilo je već legendarno Crtanje i slikanje, knjiga koja je postala klasik za upoznavanje čitalaca sa osnovama crtanja i slikanja. Od mnogobrojnih izdanja posvećenih ovoj temi priručnik Falken pod nazivom „Crtanje i slikanje“je i dalje jedan od najtraženijih je jer na najbolji način hrabri i podstiče dar likovnog izražavanja i uči kako da se on razvije.
Od 1985. godine kada se pojavila, ova knjiga uči generacije osnovama slikarskog umeća. Iako izuzetno popularna, kod nas je poslednji put objavljena 1995. godine u izdanju nekadašnje Jugoslovenske knjige. Sve one koji se

već vrlo dugo interesuju za ovaj priručnik, ali i one koji bi želeli da se na najbolji način upoznaju sa osnovama crtanja i slikanja, sigurno će obradovati vest da je izdavačka kuća Mono i Manjana upravo objavila najnovije izdanje ove popularne knjige u prevodu Vesne Lomić.
„Crtanje i slikanje“ je knjiga koja hrabri i podstiče dar likovnog izražavanja i uči kako da se on razvije. U knjizi su obrađene osnove crtanja i slikanja: kompozicija, perspektiva, svetlost i senka, nauka o bojama... Detaljno su objašnjene i bogato ilustrovane tehnike crtanja: olovka, ugljen, tuš, flomaster, pastel, kao i tehnike slikanja: akvarel, gvaš, akril i ulje. Knjiga daje korisne savete za sve osnove od načina kako da pronađete inspiraciju i posmatrate svet oko sebe pa sve do tehnika crtanja ljudi, prirode, enterijera...

„Od ranog detinjstva nas uče da je umetnost nešto posebno. Skrušeno stojimo u galerijama i muzejima i mislimo: ‘Ovako nešto ja nikada ne bih umeo‘. A slikanje i crtanje jesu one amaterske pasije koje svako uči i koje svako sebi može priuštiti. Nije potrebna skupa oprema. Slika može imati format razglednice ili zauzimati ceo zid neke prostorije; crtati se može u kafani, bilo gde na ulici ili u dnevnoj sobi.
Svakako, najpre je potrebno savladati određene tenike. Tek po načinu na koji neko koristi razne tehnike i koliko ulaže od svoje fantazije, razlikuju se bolji od lošijih umetnika.
Radost koju osećamo zbog estetike i lepote dolazi iz dubine naše duše. Ova knjiga treba da odagna strah i da nas ohrabri da jednostavno počnemo. Ona treba da nas oslobodi straha od belog papira i pomisli da ćemo napraviti nešto loše; umetnost ne poznaje loše i dobro. Onaj ko jednom savlada razne tehnike, doživeće novu dimenziju koja mu dopušta da sebe saopšti drugima. Ova knjiga treba da omogući takvu razonodu.”
iz uvoda Brajana Bagnala, autora izdanja

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Crtanje
Ostali naslovi iz oblasti: Slikarstvo

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2014; Tvrd povez; latinica; 27 cm; 335 str.; 978-86-10-01018-3;