knjizara.com
Ciganski sud

Slaviša Radovanović (autor)

Ciganski sud
rasprodato

Poput vijuganja zmije kroz bespuće prašume, običaj Ciganskog suda provlači se kroz evropski haos, u kome Romi žive na svoj, poseban način. Jedna od presuda ovog, narodnog suda, izrečena u Beču, dovela je, pet godina kasnije, do sukoba dela romskog naroda i pripadnika Islamske države u Parizu i Bosni. Neposredno posle atentata na „Šarli ebdo“, u pritvoru u Strazburu, nastavlja se prekinuta ljubavna priča dvoje mladih Roma. Neverovatna sličnost ciganske lepotice Rosice sa jednom od učesnika u ubistvu policajke u Parizu, Ajat Bumedijen, dovodi do velikih, međunarodnih potera i sukoba. Napeta akciona pr

iča uhvaćena u mreži osećanja dvoje mladih Roma, vođena veštom rukom sjanog romanopisca, prodire duboko u temelje evropske kulture, zahvata običaje Roma, njihove žile kucavice, koji na „Šarli ebdo“ odgovaraju „Ciganskim ebdoom“. U romanu raste napetost, koja kao da se zaletela kroz slikovite predele Evrope i Srbije, običaje i ličnosti, kroz priču prepunu istorijskih i savremenih događanja, zanimljivih likova, zahvaćenih plimom evropeizacije i pružanja otpora njoj, njihovih verovanja i nadanja, ljubavi i osvete, kao da se vraća na novi početak.

Majstorski vođena, radnja romana je, u stvari, javno suđenje Evropi u kojoj su, Jugoslaviji i Srbiji iz kojih su došli, Islamskoj državi koja im preti, pa i samima sebi. Pisac ovog dela još jednom dokazuje svoju nadarenost i zanatsku spremnost da u već potvrđenom stilu, više puta nagrađivanom značajnim književnim nagradama, ubedljivo odslika protok vremena, da dočara na desetine likova kroz priču evropskog zahvata. Srpska književnost je ovom knjigom dobila delo koje će ostati upamćeno kao jedinstveni evropski roman o Romima iz Srbije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Presing Društvo za afirmaciju kulture; 2015; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 176 str.;