knjizara.com
Čaša poreduša

Bogdan Džuver (autor)

Čaša poreduša
rasprodato

Pesnik Bogdan DŽuver ( Ograđenica, Crna Gora, 1936), koji u Zrenjaninu živi od 1963. godine , objavio je kod istog izdavača dve zanimljive pesničke knjige. Jedna je pisana u formi pesničkog eseja, a rezultat je upitanosti nad otkrićima molekularne genetike. U predgovoru Raša Popov to ovako vidi:
- DŽuver se odaziva na dužnost književnika – O SVEMU SE MORA MISLITI I PISATI. Naivno gledište po kome bi pisac bio zarobljenik elementarne i saznanjem nedirnute psihe, kod nas ima tradiciju. DŽuver raskida sa tom tradicijom. I tako se oslobađa služenja IDILI.

NJega uz

nemirava, kao čitaoca novina i naučnih saopštenja, vest da se po svetskim laboratorijama od Amerike, preko Zapadne Evrope, Moskve do Japana priprema multimilijarderski projekat stvaranja mape humanog genoma (čovekove genetske karte).
Druga DŽuverova pesnička knjiga “Čaša poreduša” je u stvari traktat pisan iz jedne za/misli i zamaha, u kojoj se ide iz priče u priču, iz kaže u kažu, pomalo i podosta na Bećkovićevom tragu iz istoimene knjige “Kaža”. To su pesme o životu, ali najviše o smrti, o poslednjoj čaši...


Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2005; latinica; 21 cm; 96 str.; 86-7639-876-3;