knjizara.com
Bukvar tehnologije betona

Tomislav Vasović (autor)

Bukvar tehnologije betona
2970 din
U korpu

Svakome ko bude čitao ovu knjigu biće jasno da je reč o tekstu punom posvećenosti i ljubavi prema betonu kao građevinskom materijalu. U njoj je sažeto stručno i životno iskustvo koje je autor stekao sa brojnih gradilišta, laboratorija, iz mnogih eksperimenata i realizovanih projekata, na kojima je bio „glavni kuvar“ za beton. A tako je i napisana: kao priručnik u svakoj prilici, kao vodič kroz projektovanje, spravljanje i ugradnju betonskih mešavina, kao podsetnik u izazovnim situacijama. Stoga se ovaj tekst Bukvara čita pitko kao što se pije voda sa kojom se spravlja beton.
Za spravljanje

bilo kakvog betona potrebni su cement, agregat, voda, a za posebna svojstva i dodaci. Ali za spravljanje dobrog betona neophodno je i znanje. Nažalost, znanje se često brka sa iskustvom, pa se godine provedena na spravljanju betona nazivaju iskustvom i brkaju sa znanjem o betonu. Ili, kako je profesor Pjer Klod Ajcin svojevremeno napisao: „sastojci dobrog i lošeg betona su isti; razliku čini znanje.“ Ova knjiga je siguran vodič za spravljanje dobrog betona.
Tomislav Vasović pripada generaciji naših inženjera koji su karijeru započeli još krajem pedesetih godina prošlog veka i koji su i svedoci i učesnici perioda koji se naziva zlatnim dobom jugoslovenskog i srpskog građevinarstva. Jedan je od pionira uvođenja hemijskih dodataka betonu u građevinsku praksu u nas, početkom sedamdesetih godina. Danas je teško shvatiti koloko je tada bilo otpora da se bilo šta doda cementu, agregatu i vodi. Ti otpori su bili posledica neznanja i neobaveštenosti. Teškom mukom, kroz brojne eksperimente, naučne skupove i praktičnu primenu, hemijski dodaci su danas postali nezaobilazan sastojak dobrog betona.
Autor nam je dao nadahnutu ali uravnoteženu sliku o tehnologiji izrade betona, sagledanu sa više strana: od sastojaka betona i načina spravljanja, preko međusobnih veza i dejstava na svežu betonsku mešavinu, do uticaja na trajnost očvrslog betona i betonskih konstrukcija. Stoga će ova knjiga biti dobro primljena kod svih koji imaju nekakve veze sa betonom: projektanta, proizvođača betona, izvođača radova, nadzora, naručilaca, vlasnika betonskih konstrukcija, ali i kod istraživača građevinskih materijala i inženjera koji žele da uđu u suštinu materijala sa kojim grade.
Retke su knjige koje na jednostavan način objašnjavaju suštinu neke pojave, a da istovremeno nude teoretska objašnjenja i praktična uputstva. Takve knjige brižno čuvamo i često im se vraćamo. Pred vama je jedna od takvih knjiga.
(Izvod iz recenzije dr Milana Glišića, profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Betonske konstrukcije
Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: Akademska misao; 2015; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 154 str.; 978-86-7466-540-4;