knjizara.com
Budućnost nostalgije

Svetlana Bojm (autor)

Budućnost nostalgije
rasprodato

Prateći istoriju “hipohondrije srca” od prolazne boljke do neizlečive moderne bolesti, Svetlana Bojm je uspela da otvori novo polje ispitivanja, da postavi novu tipologiju, da otkrije novu estetiku: izučavanje nostalgije. Ona nas vodi kroz ruševine i gradilišta postkomunističkih gradova kao što su Sankt Peterburg, Moskva i Berlin, istražuje zamišljene zavičaje pisaca i umetnika poput Vladimira Nabokova, Josifa Brodskog i Ilje Kabakova, i razgleda zbirke uspomena običnih useljenika. Ukratko, Svetl

ana Bojm je napisala novu vrstu enciklopedijske meditacije koja nas uvodi u misterije i ritmove čežnje, vanvremeni kalendar sanjarenja na javi, i traktat koji određuje dijagnozu naše globalne epidemije čežnje i prepisuje odgovarajući lek.
Knjiga ima tri dela, prvi deo "Hipohondrija srca" razmatra dve vrste nostalgije - restaurativnu i refleksivnu, drugi deo "Gradovi i iznova izmišljene tradicije", uz mnogo fotografija, tumači arhitektonsku i spomeničku rekonstrukciju sovjetske prošlosti, dok je treći deo Svetlana Bojm, sada profesor komparativne književnosti na Harvardu, posvetila Brodskom, Nabokovu i Kabakovu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nostalgija , Motivi , Američka književnost , Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Geopoetika; 2005; latinica; 21 cm; 537 str.; 86-7666-056-5;