knjizara.com
Brojanice iz Gračanice

Dobrica Erić (autor)

Brojanice iz Gračanice
rasprodato

POETSKA povest, oda mog roda
So isplakana i neisplakana
U doba velikih nepogoda...
Ovim stihovima pesnik Dobrica Erić uvodi čitaoce u svoju novu knjigu "Brojanice iz Gračanice - Povesnica časti i beščašća", koju je objavila Srpska književna zadruga u saradnji sa Društvom srpskih domaćina. Erić je sačinio spev u 1.333 strofa, o istoriji srpskog naroda, od starih Slovena do naših dana.
Povesnica časti i beščašća Orfej među šljivama i pesnik iz školske lektire, poreklo novog stradanja srpskog naroda i srpske zemlje potražio je u iskonu i u savremenosti istovremeno. Tako je nastao spev, s

ačinjen od brojanice brojanica - zapevka nad istorijom i tragedijom, priziv nade i Boga pravde. Spev spaja drevno i dnevno, nalik starinskim epovima. Naporedo su: univerzalna tragika srpske sudbine i nesloge i hronika-slikovnica istorijsko-političkih događaja i imena sa simboličnim obeležjima. Simetralu te povesnice čini Kosovo i Metohija. Pesnički dokument o razdobljima nepravdi, nacionalnih i moralnih iskušenja. Pesnik je savest doba i roda koji čezne za nevinošću i slobodom. Pesnikov gnev uvek ublaže milost i dobrota - kajanje i molitva. Šumadijski vijenac pesnika "Razapete zemlje".

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Srpska književna zadruga; 2013; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 307 str.; 978-86-379-1235-4;