knjizara.com
Bomba
3199 din
Stara cena: 3999 din
U korpu

"SADA SAM SMRT, UNIŠTITELJ SVETOVA." – Robert Openhajmer (citat iz Bhagavad-gite)
Berlin, 1933. godine – profesor fizike jevrejskog porekla Leo Silard sa Univerziteta „Fridrih Vilhelm“ sa strepnjom posmatra uspon nacizma i planira da napusti zemlju. Oktobra 1938. Italijan Enriko Fermi u Stokholmu dobija Nobelovu nagradu za fiziku i planira beg u Ameriku zbog fašističkog režima. Njih dvojica na Menhetnu 1939. godine raspravljaju o teorijskim osnovama lančanih reakcija atomskog jezgra. Iste godine, dok Hitler posmatra pobedničku paradu u Pragu, 150 kilometara dalje agenti SS-a tragaju za najvećim rudnikom uranijuma u Evropi. Figure se pola

ko pomiču u šahovskoj partiji koja će dovesti do stvaranja najstrašnijeg oružja za masovno uništenje u istoriji ljudske civilizacije.
Sled događaja koji je vodio ka stvaranju atomske bombe, od rudnika uranijuma u Kongu, preko radova naučnika poput Ajnštajna i Openhajmera, tajni Projekta „Menhetn“ u Los Alamosu u Nju Meksiku, pa do umešanosti političara kao što su predsednici Ruzvelt i Truman, ovde je prvi put izložen na jednom mestu. Tu su i malo poznati podaci o zaverama, sabotažama nemačkih postrojenja i važnim pojedincima o kojima se do danas malo govorilo. Ipak, ovo je i priča o malim ljudima, nevidljivim akterima u trci za atomskim oružjem, kao i onima koji će prvi postati njegove žrtve.
Bomba je najopsežnije delo na ovu temu, nastalo 2020. godine povodom 75. godišnjice atomskog napada na Hirošimu, i prodato je u Francuskoj u više od 120.000 primeraka. Dobitnik je 13 međunarodnih nagrada za strip, među kojima se ističu Nagrada kritike Asocijacije stripskih kritičara i novinara na festivalu u Kvebeku 2020, nagradu za najbolji strani strip na međunarodnom festivalu stripa „Bućon“ u Seulu 2022, kao i nagradu za najbolji strip sa istorijskom tematikom na festivalu u Briselu 2021. godine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Stripovi
Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: Čarobna knjiga; 2022; Tvrd povez; latinica; 30 cm; 472 str.; 978-86-300-0212-0;