knjizara.com
Bio jednom jedan narod

Mirko Mladenović (autor)

Bio jednom jedan narod
430 din
Stara cena: 506 din
U korpu

Mirko Mladenović je prvi pobednik Portalibrisovog konkursa „Vrata knjige”, koji se raspisuje svake godine i pruža neafirmisanim piscima šansu da njihova dela budu objavljena.

Ovaj roman jeste moderna bajka, ali u sasvim realnim, našim, prilikama i neprilikama – gde se, alegorijski, kroz mitsku sliku „jednog naroda” kako on, samo li ako to hoće, lako pretvara, i to sam sebe, u „bivši narod”. U ovom romanu sva rešenja nalaze se u čoveku, i on, prema svome, i ničijem drugom ili tuđem nahođenju, bira smer svoga delovanja – ka dobru ili ka zlu. Svetlost i tama su u čoveku, u zavisnosti za koji se princip čovek – i, gle, čitava nacija – opredeljuju. To je jedini izbor koji je čoveku

preostao, sve ostalo samo su posledice čovekovog podvrgavanja sebe jednom od ova dva oprečna principa. Tako to biva i u ovom romanu, gde je bojno polje „srce ljudsko” (Dostojevski, „Braća Karamazovi”).

Didaktičnost ovoga romana jeste njegova nezaobilazna vrlina – i zato ga treba, kad se ovo delo pojavi u javnosti, preporučiti čitaocima svih uzrasta. Ovaj roman jeste delo koje rasteruje tamu vremena u kome je nastalo, tamu u duši svakog čitaoca koji ga bude pročitao. Ovo su samo neki razlozi da se ovaj roman preporuči, svesrdno, za štampanje – kako bi bio pristupačan publici.
– Slobodan Živković, doktor književnih nauka


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: PortaLibris; 2015; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 138 str.; 978-86-7818-172-6;