Bilmez

Fadil Hadžić (autor)

Bilmez

rasprodato

Najizvođeniji hrvatski komediograf Fadil Hadžić, čini se, svoj romaneskni trag ne želi odvojiti od vlastita dramskog doprinosa hrvatskoj kulturi i književnosti. Stoga smo dojma da je njegov roman "Bilmez" nastavak autorova smiješnog i komičnog motivskog repertoara drugim sredstvima, što, dakako, ne znači da je pisan samo da nas nasmije.

Naprotiv, infantilan a na trenutke i ridikulozan svijet glavnog protagonista, koji je, usuprot dobu socijalističkih marifetluka i naziruće ratne apokalipse, naivni poštenjačina, Bosanac sa zagrebačkom adresom, tek nam "iz druge ruke" postaje nekako mio i razgaljuje nešto u nama.

Njegovi solilokviji i komentari, te mreža socijalnih zavrzlama u kojim se stalno zapetljava, otkrivaju nam, premda rođenog pod sretnom zvijezdom, ustvari slabašna subjekta groteskne egzistencije.

Ma koliko Hadžić baratao s propitnim ali vrlo žilavim stereotipom o dotepencu u zagrebaču urbanu bajku, njegov nevini antijunak poslužio mu je da nas prošeta po različitim sektorima društva u kojemu smo nekoć živjeli, napisavši vedru prozu o jednom vremenu, jednom gradu i njegovim osebujnim "akterima". Od istog autora do sada objavljeno u izdanju V.B.Z.-a: "Državni lopov", "Monografija Fadil Hadžić", "Anatomija smijeha", "Crveni mozak", "Kora", "Konvertit", "Antologija hrvatskog humora".

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: VBZ; 2009; Broširani povez; latinica; 20 cm; 177 str.; 978-86-7998-058-8;