knjizara.com
Balkanski sindrom

Vjera Rašković-Zec (autor)

Balkanski sindrom
1760 din
U korpu

„Roman Vjere Rašković Zec Balkanski sindrom čudesna je knjiga. Teško je odrediti njen žanr. To je delo velike samosvesti o jednom divnom čoveku i bratu dr Jovanu Raškoviću i porodici Rašković kroz vekove. Tu je i celo srpstvo, jer Raškovići su se kretali po svim srpskim zemljama: od Staroga Vlaha, Rasa, Slavonije, Srema, Dalmacije… Tu je i sav Balkan. Jer, razgranato je korenje Raškovića.
Vrlo obaveštena autorka ovoga nerukotvornoga spomenika, a to je baš spomenik, suvereno se kreće istorijom, a upušta se i u preistoriju. Udarna reč je Balkan, jer se radi o Balkanskom sindromu, o starostavnicima porodičnog romana. Porodičnog da, ali u ko

jem je ugrađeno celokupno srpstvo, a srpstvo u Balkan.
Delo Vjere Rašković Zec delo je nezaborava i podvig pamćenja. Ona govori „de profundis”. Njena je knjiga svedočanstvo istine i pledoaje pravde. Lepši spomenik bratu nije se mogao podići.
A doktor Jovan Rašković, kad se pojavio, ličio je na čoveka iz bajke. Sestra ga je sada s jedne strane uvela u carstvo poezije, a s druge strane u veliku dramu istorije.“ (deo besede akademika dr Dragana Nedeljkovića na promociji romana Balkanski sindrom, 16. novembra 2007. godine u Udruženju književnika Srbije u Beogradu)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Svet knjige; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 798 str.; 978-86-7396-693-9;