knjizara.com
Atlas arhitekture I-II

Ginter Vogel, Verner Miler (autor)

Atlas arhitekture I-II
rasprodato

Prvi tom Atlasa arhitekture rasclanjen je na opsti deo i na istoriju arhitekture evropskog i prednjeazijskog prostora, koja u prvom delu seze od visokorazvijenih kultura Mesopotamije pa do ranohriscanskog perioda. Svako poglavlje zapocinje preglednim geografskim i vremenskim tablicama. U odredjenom smislu, Atlas funkcionise kao prostorni koordinatni sistem: citalac se u njemu moze informisati o celokupnom toku istorije arhitekture ("vertikalno"), ali i o pojedinim razdobljima ("horizontalno").
Drugi tom Atlasa arhitekture podeljen je na tri velika dela: Srednji vek, Novi vek I, Novi vek II.

U tom smislu, prati se razvoj od hriscanskih bazilika, manastira i utvrdjenja, preko romanike i gotike u kojima nastaju masivne i monumentalne katedrale, da bi u renesansi arhitektura bila posmatrana ne samo sa prakticne, vec i sa teorijske strane. Devetnaesti vek je posebno zanimljiv, prvenstveno zbog pojave industrijalizacije i novih konstruktivnih materijala (celika i armiranog betona). Poslednji delovi Atlasa ticu se dvadesetog veka i novih pokreta i stilova - moderne arhitekture, koja sada ima tendenciju ne samo da bude prakticna i funkcionalna, nego da vrlo cesto i sokira svojom spoljasnjoscu. Kao i u prvom tomu Atlasa, i ovde se citaocu nudi sistem uz pomocu kojega se i sam moze lakse snaci u delovima knjige koji se ticu stilova, regija i istorije pojedinih epoha i zemalja.
Autori Atlasa mole za razumevanje zbog ogranicenja koja su proizasla iz oblika dzepne knjige. Ove knjige su napisane sa "hrabroscu za praznine", jer zadani okvir ovakvog tipa knjige - prirucnika, unapred ne dopusta celovitost.


Ostali naslovi iz oblasti: Arhitektura

Izdavač: Građevinska knjiga; 2005; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 600 str.; 86-395-0428-8;