Amadorova Etika

Fernando Savater (autor)

Amadorova Etika

rasprodato

Savater je filozof po obrazovanju, eticar po opredeljenju, pisac po vokaciji, a u knjizi Amadorova Etika - otac po zadatku i ljubavi. Ova knjiga, iako pisana iz ugla roditelja, bavi se etickim, estetickim i filozofskim pitanjima zivota i ispravnog osvajanja slobode. U formi pisma Savater se obraca svome sinu - tinejdzeru u pokusaju da ga "obuci zivotu"; kako da se ophodi prema Drugima; kako da razumeva seksualnu etiku; potom dodiruje politicku filozofiju, a iznad svega savetuje ga da bude odgovoran i prema Sebi. Predlaze mu jedan od mogucih nacina za vodjenje dobrog zivota, koji podrazumeva samostalno donosenje ispravnih odluka.

Zivot je ozbiljan, ali ga ne treba uzimati preozbiljno: demokratija i smeh idu zajedno. Na kraju svakog poglavlja Savater citira ljude od mudrosti i koristi, od Aristotela, Spinoze, Sekspira do Montenja. Ova knjiga je pisana optimisticki, a realisticna je, obazriva i puna ljubavi, pedagoska je ali bez patronaskog ili povladjujuceg odnosa prema detetu koje postaje odrasla osoba. Stil kojim je ova knjiga ispisana upravo je razlog njene izuzetne popularnosti u Spaniji i citavoj Evropi. Tirazi su joj veliki a na listama bestselera odavno se odomacila.

FERNANDO SAVATER
Fernando Savater rodjen je 1947. godine u San Sebastijanu (Spanija). Veciti disident, polemican i briljantan filozof koga je intelektualna opredeljenost kostala frankistickog zatvora. Danas predaje etiku na Univerzitetu Baskije i direktor je casopisa Zagonetke prakticnog razuma. Izmedju ostalog, objavio je knjige: Oporavljeno detinjstvo (1976), Pamflet protiv svega (1978), Esej o Sioranu (1980), Amadorova Etika (1991), Vrt sumnji (1993).


Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Geopoetika; 1999; Broširani povez; latinica; 24 cm; 95 str.; 86-83053-31-8;