knjizara.com
Albahari - Časopis Gradac (156)

Albahari - Časopis Gradac (156)
rasprodato

Možda je lakše bilo piscu Davidu Albahariju (1948) da dobije neko od važnih svetskih priznanja (kao što je ovo nedavno u Berlinu) nego da uđe u krug autora koji će dobiti svoju tematsku svesku u čačanskom časopisu „Gradac“. Tokom protekle tri decenije urednik ovog časopisa, vrstan poznavalac književnosti Branko Kukić, predstavio je u pomenutom nizu Henrija Milera, Ernsta Jingera, Luj-Ferdinanda Selina, Danila Kiša, Vladimira Nabokova, Žilijena Grina... Stati uz ove prokletnike, za našeg dobrovoljnog izgnanika (od 1991. živi i radi u kana

dskom gradiću Kalgari) značajnije je nego da je ušao u članstvo SANU, jer članovi akademije uglavnom nemaju običaj da glasaju za boljeg od sebe, pogotovu ako nije blizak sa pukovnikom Amfilohijem. Tematska sveska „David Albahari“ (broj 156. 142 stranice velikog formata) nije skup već objavljenih, ili novih, komemorativno-svečarskih tekstova, kao što to obično biva u sličnim okolnostima. Svaki prilog ima svoju visoku meru, kritičke tekstove su ispisali autori iz Albaharijevog naraštaja, potvrđujući izvornost pičševe poetike i moralnog stava. Posebnu poslasticu čine nekolike nove Albaharijeve priče, kao i poglavlje u kojem je predstavljeno pisanje inostranih kritičara, iz kojeg se vidi ozbiljnost percepcije Albaharijevog dela.
Kao po običaju, poništen je urednički princip „poštanskog sandučeta“, što je jedna od temeljnih odrednica Kukićevog izuzetnog rada u ovom časopisu. Uz Radomira Konstantinovića, najveći pisac na ovom kulturnom području dobio je dostojne čitače i merioce vrednosti.
Milan Vlajčić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književnici , Časopis Gradac
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Umetničko društvo Gradac; 2006; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 142 str.;