knjizara.com
Poljak

Dž. M. Kuci (autor)

Poljak
679 din
Stara cena: 799 din
U korpu

Dobitnik Nobelove nagrade.

Poznat po svojoj svedenoj ali moćnoj prozi, nesumnjivo među najuticajnijim i najprovokativnijim autorima našeg vremena, s karakterističnom duhovitošću koja nas usmerava ka neuobičajenim strahotama o kojima ne želimo da razmišljamo, Kuci nas sada izaziva da preispitamo predrasude o ljubavi, ali i samoj istini.

Precizan a opet nepredvidiv, sveden a ipak složen, Kucijev Poljak pripoveda o Vitoldu Valčikijeviču, energičnom, ekstravagantnom sedokosom pijanisti, interpretatoru Šopena, koji se zaljubljuje u Beatris, otmenu mecenu koja je pomogla organizaciju njegovog koncerta u Barseloni. Iako u početk

u nije impresionirana Vitoldom, Beatris ubrzo biva uvučena u njegov svet. Njihova veza se produbljuje dok je pijanista zasipa pismima, upućuje joj pozive za putovanje, mimoilazi se s njenim mužem. Ali sve se odvija pod Beatrisinim uslovima i kontrolom.

Borba za moć među ljubavnicima se intenzivira sve dok ne eksplodira u ravnopravnoj bici polova, na engleskom jeziku koji im nije maternji pa se jednako dobro (ne) sporazumevaju. Da li Beatris ograničava njihovu strast tako što umrtvljuje svoje emocije? Ili je kriv Vitold jer je samo starac koji pokušava da oživi svoj san o ljubavi?

Evocirajući sveobuhvatnu Danteovu ljubav prema voljenoj Beatriče, Kuci razotkriva suštinsku zagonetku romanse u kojoj slučajni susret dva stranca sve može da promeni.

"Elegantno delo sa književnim finesama karakterističnim za Kucijeve najbolje romane, Poljak je nepresušan izvor osećanja, od slepe ljubavi do saosećanja."
– El País

"Kucijeva sposobnost da izrazi ljudsku prirodu u svoj njenoj hirovitosti nenadmašna je kao i uvek."
– Publishers Weekly

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Afričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 157 str.; 978-86-521-5100-4;