knjizara.com
Moralistički fragmenti

Milo Lompar (autor)

Moralistički fragmenti
rasprodato

Moralistički fragmenti su knjiga kojom je Milo Lompar, još 2007. godine, iskoračio iz užih okvira struke i oglasio se povodom širih društveno-kulturnih pitanja. Fragmenti su odmah naišli na negativan odjek u redovima drugosrbijanaca. Među prvima, negativno ju je vrednovao Ivan Čolović na sajtu „Peščanik“, a potom i mnogi drugi. Međutim, vrednost knjige zapravo je samo rasla. Već posle dve godine, 2009. objavljeno je drugo izdanje, koje je takođe vrlo brzo rasprodato.
Jedan deo ideja i zapažanja, kojima se rukovodio u ovoj knjizi, Lompar je presudno razvio u čuvenom Duhu samoporicanja, čije prvo izdanje se pojavilo 2011. godine. Zbog izvanrednog odje

ka koji je knjiga imala tada, a ima ga i skoro deset godina kasnije, Moralistički fragmenti su ostali nekako u senci. Neopravdano, u svakom slučaju.
Jer, tematski opseg ove knjige širi je od Duha samoporicanja. Za razliku od njega, ovde su obuhvaćene i teme koje nisu vezane samo za lokalnu, srpsku situaciju. Autor obuhvata i neke figure iz svetske istorije i književnosti, kreće se i kroz pozorište, likovne umetnosti, filozofiju, a pojedini fragmaneti su i čisto književni – napisani i komponovani kao pripovedni eseji.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Catena Mundi; 2020; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 206 str.; 978-86-6343-136-2;