knjizara.com
Tragom srpskog sonetizma

Sanja Paripović Krčmar (autor)

Tragom srpskog sonetizma
1089 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

Sonet je stalni oblik pesme koji ne prestaje fascinirati pesnike od XIV veka do danas. Velika proširenost upotrebe i kontinirano trajanje sa kratkim padom u doba avangarde, nije moguće do kraja racionalno obja­sniti. Pokušavalo se to njegovom numerološkom strukturom, osobenim sonetnim preseko 8:6, koji liči na zlatni presek a nije, vezom sa stro­fom kancone u kojoj se smenjuju dve različite muzičke fraze, elastičnošću unutrašnje kompozicije koja dopušta različite kombinacije i okrete unutar zadatog okvira.
Knjiga Sanj

e Paripović Krčmar Tragom srpskog sonetizma tematizuje sonetološku problematiku na korpusu modernog i savremenog srpskog pesništva: kanonizacije i dekanonizacije, uprošćavanja i usložnjavnja, unutrašnjeg sklada ili nesklada između sadržaja i oblika; igre i kombinatorike sa oblikom. Pokazuje kako oblik čija je forma fiksirana tradicijom može zadobiti različite individualne glasove, funkcije, i formalne transformacije. Gotovo sva problemska pitanja koja se javljaju u ra­zmišljanjima o sonetu mogu se pronaći u analizi pojedinačnih sonetnih opusa srpskih pesnika, a pogled se sa jednog opusa širi na druge u istom periodu, približavajući se istoriografskom prikazu. Na rubovima knjige su dva rada, jedan koji daje uvid u početke srpskog sonetizma, i drugi koji daje prikaz knjige o morfologiji srpskog sonetizma od njegovih početaka.
Knjiga, zbornik studija o srpskom sonetizmu, za radove ove vrste neočekivano lepo je stilsko-jezički oblikovana, lako se čita i pruža saznanje kroz zadovoljstvo. Sve to, problematika, analitičko-istorijski pristup, stil, čine je dostojnom čitalačke pažnje.
Nikola Grdinić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2024; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 234 str.; 978-86-519-3020-4;