knjizara.com
Češljugar

Dona Tart (autor)

Češljugar
3267 din
Stara cena: 3630 din
U korpu

Pulicerova nagrada 2014. Savremeni klasik. Jedan od najvažnijih romana ove decenije.
U trenutku dok trinaestogodišnji Teo i njegova majka gledaju slike flamanskih majstora u njujorškom Muzeju moderne umetnosti, dešava se teroristički napad. Nažalost, majka gine, a u sveopštem haosu koji u muzeju nastaje, jedan čovek na samrti ukazuje Teu na malenu sliku Karela Fabricijusa koju je njegova majka posebno volela i koju dečak potom uzima.
Kako ostaje siroče, Teo se privremeno smešta kod bogate porodice svog školskog druga. Pokušava da se prilagodi novom okruženju, a čežnju za majkom najviše pothranjuje slika malenog češljugara. Vremenom, ovo umet

ničko delo uvlači Tea u kriminalno podzemlje, među dilere umetninama i drogama...
Epske širine, velike narativne snage i izbrušenog stila, Češljugar je uznemirujuća odiseja kroz današnju Ameriku: od blještavila elitnog Aper Ist Sajda, preko mračnih antikvarnih radionica u Grinič vilidžu, do pustoši predgrađa Las Vegasa i uskih amsterdamskih rečnih kanala. Ovo je dikensovski roman o odrastanju, a ujedno i fantastična meditacija o umetnosti i njenim oblicima. Češljugar je savremeni američki klasik koji se čita u jednom dahu – priča o gubitku i opsednutosti, o preživljavanju i samostvaranju, o najdubljim tajnama ljubavi, identiteta i sudbine.
Vrhunskim stilom, elegantnim pripovednim rešenjima, dubokom snagom naracije, Dona Tart je napisala jedan od zasigurno najvažnijih romana ove decenije, a verovatno i cele epohe.
***
„Češljugar je raritet koji nastaje par puta u deceniji, pametno napisan roman koji spaja srce i um...” Stiven King

„Očaravajuće... Sjajna, dikensovska knjiga, roman koji ujedinjuje sve pripovedačke talente Done Tart u neverovatnu, simfonijsku celinu...” Mičiko Kakutani

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Trileri
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2. izdanje, 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 777 str.; 978-86-6457-321-4;