knjizara.com
Božićni oratorijum

Jeran Tunstrem (autor)

Božićni oratorijum
990 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Božićni oratorijum je neobična i uzbudljiva priča o tri generacije jedne švedske porodice tokom burnog XX veka. Knjiga počinje smrću Sulvej Nurdenson, što će se ispostaviti kao gubitak koji njen muž Aron nikada neće moći da preboli, pa više neće biti u stanju da brine o porodičnoj farmi i dvoje dece, Sidneru i Eva Lisi.
Zato se porodica seli u Sune. Aronovo mentalno zdravlje sve više se urušava, te počinje da umišlja kako je Sulvej još uvek živa. Sticajem okolnosti započinje prepisku sa izvesnom Tesom Šnajdeman sa Novog Zelanda, koja se zaljubljuje u njega, pa mu kao znak naklonosti šalje uvojak kose, cvet i medaljon. U isto vreme, Aronovi „

sastanci” sa Sulvej postaju sve učestaliji i on počinje da veruje da su Tesa i Sulvej ista osoba. Napokon, odlučuje da otputuje na Novi Zeland.
Aronov sin Sidner odrastao je, radi u farbari i zaljubljen je u ženu po imenu Fani. Njihov odnos postaje sve komplikovaniji. Ubrzo ga napušta i odlazi iz Sunea i neko vreme se o njoj ništa ne čuje. Njegov sin Viktor, glavni narator ove priče, posle mnogo vremena vraća se u Sune kao dirigent gostujućeg orkestra. Krug se zatvara gde je i počeo: u gradu koji pamti svaki ožiljak porodice Nurdenson i koji im nikad nije bio sudbinski naklonjen.
Osim što je stekao kultni status u savremenoj švedskoj književnosti, roman Božićni oratorijum dobio je i najvažniju regionalnu književnu nagradu Nordiska Radets litteraturpris, a zbog svoje popularnosti je i ekranizovan: istoimeni film je takođe višestruko nagrađivan i imao je velikog uspeha kod publike.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Švedska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Blum izdavaštvo; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 340 str.; 978-86-6070-055-3;