knjizara.com
Da li smo sišli s uma ili dokaži da si Srbin
o etnonacionalizmu

Dušan Kecmanović (autor)

Da li smo sišli s uma ili dokaži da si Srbin
3300 din
U korpu

Nekadašnji poznati sarajevski profesor političke psihologije dr Dušan Kecmanović (Beograd, 1942), sada privatni psihijatar u Australiji, objavio je obimnu studiju o etnonacionalizmu kod nas i u nama, ali i o njegovom porastu u svetu na pragu 21. veka. Predviđanja da će se nacionalizam i njegov zloćudni oblik, etnonacionalizam, izgubiti sa dolaskom modernih vremena i savremene tehnologije nisu se ostvarila i on je od druge polovine 20. veka sve do danas najupadljivija pojava na svetskoj socijalnoj i političkoj sceni. Početko

m devedesetih godina on je snažno obeležio Zapadni Balkan i pokazao svu snagu i pogibeljnost, a i posle svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, etnonacionalizam ostaje bitan činilac društvenog, političkog i ekonomskog života – smatra dr Kecmanović.Kratko rečeno, temeljni idejno- ponašajni obrasci etnonacionalizma su endemični u ljudskom rodu.
Razumjeti nacionalizan i etnonacionalizam znači poznavati specifične istorijske, socijalne, ekonomske i političke okolnosti koje pogoduju njegovoj pojavi i širenju. NJihovu, međutim, snagu i neodoljivost, njihov visoki emocionalni naboj mogu da objasne samo konstitutivni činioci grupnog mentaliteta, i to prvenstveno mentaliteta one grupe kojoj čovek duguje svoj, u datim istorijskim okolnostima, najznačajniji kolektivni (etno-kulturni) identitet, a time i značajan deo ličnog identiteta – konstatuje u uvodu profesor Kecmanović i prelazi na detaljnu analizu i sintezu bogatog materijala i literature, pisane diljem sveta na iste ili slične teme.U pet opširnih poglavlja: Entonacionalista je uvijek neko drugi; Entonacionalizam svuda oko nas; Etnonacionalizam kao ideja i kao praksa; Etnonacionalizam ne može bez nacionalnog karaktera; Mediji u etnonacionalističko vreme ( primeri iz sarajevskog lista “Oslobođenje) pokazano je na bezbroj načina kako ovaj jedinstveni fenomen jeste jedna od konstanti bića i onda kada je ono svesno ili nesvesno. Jedan od načina da se on spozna i potisne je i nesvakidašnja knjiga čiji puni naslov, ironično, glasi - “ Da li smo sišli s uma ili dokaži da si Srbin”.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Etnopsihologija , Srbi , Psihologija rasa
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2006; latinica; 22 cm; 536 str.; 86-7543-108-2;